Moja próba rozwiązania:zadanie pisze:Procesor ma dwupoziomowy mechanizm stronicowania i używa \(\displaystyle{ 72}\)-bitowych adresów wirtualnych. Jeden element katalogu tablic stron i tablicy stron zajmuje \(\displaystyle{ 8}\) bajtów. Rozmiary w bajtach katalogu tablic stron, tablicy stron i samej strony są jednakowe. Ile bajtów ma strona?
\(\displaystyle{ n}\) - ilość stron w tablicy
Rozmiar tablicy = rozmiar katalogu = \(\displaystyle{ 8n}\) bajtów; zatem w katalogu jest też \(\displaystyle{ n}\) tablic
Łączna ilość stron wynosi zatem \(\displaystyle{ n^2}\)
Łączny rozmiar pamięci wynosi \(\displaystyle{ 2^{72}}\) bajtów (bo tyle może być wszystkich adresów)
Zatem strona ma rozmiar równy (rozmiar całej pamięci)/(ilość stron) = \(\displaystyle{ \frac{2^{72}}{n^2}}\) bajtów
Rozmiar strony jest równy rozmiarowi tablicy (czyli \(\displaystyle{ 8n}\) bajtów), skąd mamy \(\displaystyle{ \frac{2^{72}}{n^2}=8n}\), skąd wychodzi \(\displaystyle{ n=2^{23}}\)
A zatem, rozmiar strony jest równy \(\displaystyle{ \frac{2^{72}}{n^2}=\frac{2^{72}}{2^{46}}=2^{26}}\) bajtów
Przypuszczam, że naknociłem coś tu nieźle, dlatego gdyby znalazł się ktoś łaskawy i to sprawdził byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję.