[C] Stos podział na pliki .h .c

lukipower
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 maja 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdwin
Podziękował: 1 raz

[C] Stos podział na pliki .h .c

Post autor: lukipower »

Witam czy mógłby mi ktoś przekształcić mój program przedstawiający stos tak aby składał się z plików .h i .c i stworzyć do tego plik makefile? Chciałbym na przykładzie przeanalizować jak to ma wyglądać i działać

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>
 
struct stos
{
 int klucz;
 struct stos *nast;
};
 
 typedef struct stos element;
 typedef element *lista;
 
//funkcja dodajaca na stos
 
void push(lista *e,int k)
{
 lista new;
 
 new=(lista)malloc(sizeof(element));
 new->klucz=k;
 new->nast=*e;
 *e=new;
}

//funkcja pokazujaca stan stosu
 
void peek(lista e)
{
while (e!=NULL){
    printf("%d
",e->klucz);
    e=e->nast;
   }    
}
 
//funkcja usuwajaca ze stosu
 
int pop( lista *e) {
 lista p;
 int k;
   if (*e!=0){
   p=*e;
   k=(*e)->klucz;
   *e=(*e)->nast;
   free(p);
   p=0;
   return k;
}
   return -1;
}
 
 
//glowny program
 
int main()
{
  lista li;
  li=NULL;
 
  printf("Dodawanie na stos liczb 1 2 3 4 5:
");
  push(&li,1);
  push(&li,2);
  push(&li,3);
  push(&li,4);
  push(&li,5);
  peek(li);
  printf("Usuwanie ze stosu:
");
  pop(&li);
  peek(li); 
    return 0;
  }
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

[C] Stos podział na pliki .h .c

Post autor: Dasio11 »

stos.h:    
stos.c:    
main.c:    

Pliku makefile ci niestety nie napiszę, bo nie znam składni.
lukipower
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 maja 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdwin
Podziękował: 1 raz

[C] Stos podział na pliki .h .c

Post autor: lukipower »

Dzięki, z makefile już się uporałem i wszystko działa jak należy
ODPOWIEDZ