Witam od niedawna korzystam z programu C++, teraz muszę napisać algorytm z użyciem tablicy 100 elementowej, który zsumować ma liczby nieparzyste.
Bardzo proszę o napisanie tego algorytmu )
[C++] Sumowanie liczb nieparzystych z tablicy
[C++] Sumowanie liczb nieparzystych z tablicy
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2014, o 17:01 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 481
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
[C++] Sumowanie liczb nieparzystych z tablicy
Jeżeli chcesz żeby ktoś napisał za ciebie taki program to wrzuć ten temat do działu "Komercyjne ogłoszenia" i odpowiednio wyceń zlecenie.
Jeżeli chcesz nauczyć się jak rozwiązać to zadanie na pewno ktoś z forum ci pomoże, ale nie zrobimy tego za ciebie. Ja ze swojej strony polecam pierwszy lepszy kurs C++, tam wszystko będzie ładnie wyjaśnione.
Wskazówki:
1. Jak się sprawdza, że liczba jest parzysta?
2. Jak się korzysta z tablicy?
3. Jak się korzysta z pętli?
Jeżeli chcesz nauczyć się jak rozwiązać to zadanie na pewno ktoś z forum ci pomoże, ale nie zrobimy tego za ciebie. Ja ze swojej strony polecam pierwszy lepszy kurs C++, tam wszystko będzie ładnie wyjaśnione.
Wskazówki:
1. Jak się sprawdza, że liczba jest parzysta?
2. Jak się korzysta z tablicy?
3. Jak się korzysta z pętli?
[C++] Sumowanie liczb nieparzystych z tablicy
Właściwie to jest projekt szkolny i nie mam pojęcia co i jak :C
Dlatego zwróciłam się tutaj o pomoc.
Dlatego zwróciłam się tutaj o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 481
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
[C++] Sumowanie liczb nieparzystych z tablicy
No to dałem ci wystarczająco dużo wskazówek by zrobić to zadanie.
Nikt ci nie da gotowego rozwiązania - jeżeli takowe chcesz to zapraszam do innego działu.
Nikt ci nie da gotowego rozwiązania - jeżeli takowe chcesz to zapraszam do innego działu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
[C++] Sumowanie liczb nieparzystych z tablicy
to będzie wyglądać mniej więcej tak
Kod: Zaznacz cały
const int ILOSC = 100;
int main()
{
int suma = 0, tablica[ILOSC];
// tu wypełniasz tablicę...
for (int i = 0; i < ILOSC; i++)
if((tablica[i] % 2) != 0)
suma+=tablica[i];
// wyświetlenie wyniku
return 0;
}