1. Napisz program rozwiązujący zagadnienie \(\displaystyle{ f \left( x \right) =0}\) dla wybranej funkcji metodą Newtona. Wyniki przedstaw w formie zależności zbieżności (wybierz kryterium np. ilość kroków, różnica kolejnych rozwiązań lub stacjonarności) od ilości kroków metody.
2. Napisz program znajdujący minimum wybranej funkcji \(\displaystyle{ z=f \left( x,y \right)}\) metodą gradientu prostego \(\displaystyle{ x_{i+10} = x_{i} - \alpha _{i} \cdot \nabla \cdot f \left( x_{i} \right)}\) . Wyniki przedstaw w formie zależności zbieżności (wybierz kryterium np. ilość kroków, różnica kolejnych rozwiązań lub stacjonarności) od ilości kroków metody.
Czy ktoś umie napisać taki program w programie C?