[C] Program obliczający układ równań

aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

[C] Program obliczający układ równań

Post autor: aGabi94 »

Witam.Program ma obliczać układ równań liniowych postaci:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+by=e\\cx+dy=f\end{cases}}\)

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>
#include<math.h>
#include<conio.h>
main()
{int a,b,c,d,e,f,W,Wx,Wy;
printf("Podaj wspolczynniki pierwszego rownania
");
scanf("%d%d%d", &a,&b,&e);
printf("Podaj wspolczynniki drugiego rownania
");
scanf("%d%d%d", &c,&d,&f);
printf("%dx+%dy=%d 
",a,b,e);
printf("%dx+%dy=%d 
",c,d,f);
W=a*d-b*c;
Wx=d*e-b*f;
Wy=a*f-c*e;
{if(W==0)
{
if(Wx==0)
{
if(Wy==0)
{if(a==0&b==0&c==0&d==0)
{if(e!=0&f!=0)
printf("sprzecznosc");
else
printf("rozwiazaniem jest para liczb nalezaca do R^2");
}
else printf("uklad sprzeczny");
}}
else printf("sprzecznosc");
}
else
{ printf("x=%f 
",(float)Wx/W);
printf("y=%f ",(float)Wy/W);
}
getch();
}
}
Mógłby ktoś sprawdzić czy nie ma błędów?
Ponieważ mnie wyświetla się komunikat:"No such file or directory".
Ostatnio zmieniony 15 mar 2014, o 14:28 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak tagów code.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

[C] Program obliczający układ równań

Post autor: Mariusz M »

Nie ma takiego pliku lub katalogu
Pewnie coś nie tak jest z twoim środowiskiem
Program się kompiluje
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C] Program obliczający układ równań

Post autor: Gouranga »

masz koszmarny błąd w warunkach
Wx==0 & Wy==0
Wiesz co robi & w C? Podpowiem Ci - koniunkcja bitowa
Łączenie warunków robi się przez &&
A poza tym masz zasyfiony kod przy sprawdzaniu czy wyznaczniki są zerami.

Kod: Zaznacz cały

  if(W == 0){
    if (Wx ==0 && Wy == 0) NIESKONCZENIE WIELE else BRAK
  } else WYŚWIETL Wx/W, Wy/W
ODPOWIEDZ