Mam zadanie stworzyć program dla metody zwykłej i metody Hornera obliczających współczynniki wielomianu w języku C++, nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Już coś zaczęłam al nie wiem jak z tym dalej ruszyć, proszę o pomoc.
Poniżej kod który już mam:
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
using namespace std;
const int n= 1000;
float a[n+1];
int x;
int main()
{
srand( time( NULL ) );
for( int i; i <= n; i++ )
a[n+1] = rand();
}
float horner()
{
float w,x;
for(int i = n-1; i >= 0; i++ )
{
w = w * x;
w = w + a[n+1];
i = i -1;
}
return 0;
}
Napisać program liczący wartość wielomianu w podanym przez użytkownika punkcie przy pomocy dwóch metod: zwykłej oraz schematem Hornera. Współczynniki wielomianu mają być wartościami losowymi, natomiast stopień wielomianu należy zdefiniować stałą w programie. Porównać czas obliczeń obu metod.
Może ktoś wie jak to napisać lub chociaż naprowadzi na jakiś trop? Poniżej jest kod po małej modyfikacji, siedzę nad tym już jakiś czas i nic...
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
using namespace std;
const int n= 1000;
int x;
int main()
{
double a[n+1];
srand( time( NULL ) );
for( int i= 0; i <= n+1; i++ )
a[n+1] = rand();
cout<<a[n+1]<<"";
cout<<"
Podaj x:";
cin>> x;
}
double horner(double w, double x, double a[n+1])
{
for(int i = n-1; i <= n; i++ )
{
w = w * x;
w = w + a[n+1];
return 0;
}
}