Napisz program obliczający wartość funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{\sqrt{x}}{\sqrt{x+4}-2}}\), gdy jest to możliwe.
Narysuj schemat blokowy.
[Turbo Pascal] Program obliczający wartość funkcji
[Turbo Pascal] Program obliczający wartość funkcji
Ostatnio zmieniony 21 lut 2014, o 12:11 przez Afish, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
[Turbo Pascal] Program obliczający wartość funkcji
Kod: Zaznacz cały
program funkcja;
uses crt;
var x,y:real;
begin
clrscr;
writeln("Program liczacy wartosc funkcji y=sqrt(x)/(sqrt(x+4)-2) dla podanego argumentu x");
writeln;
writeln("Podaj wartosc x");
readln(x);
if x>0 then
begin
y:=sqrt(x)/(sqrt(x+4)-2);
writeln("Wartosc funkcji dla argumentu",x,"wynosi",y:8:2);
end
else
writeln("Dla argumentu",x,"funkcja y nie jest okreslona");
readln;
end.
schemat blokowy raczej prosty jest: jak podasz \(\displaystyle{ x}\) należący do dziedziny to policzysz wartość funkcji, w przeciwnym przypadku nie da rady
[Turbo Pascal] Program obliczający wartość funkcji
Czy to na pewno jest poprawnie zapisane, bo nie mam programu, który to sprawdzi?
Prosze o pomoc.
Nie wiem też jak zapisać schemat blokowy.
Prosze o pomoc.
Nie wiem też jak zapisać schemat blokowy.