[C]Iloraz liczb w tablicy jednowymiarowej

AndrzejMath_h
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 22 gru 2013, o 01:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy

[C]Iloraz liczb w tablicy jednowymiarowej

Post autor: AndrzejMath_h »

Mam do napisania program,który liczy iloraz liczb w tablicy jednowymiarowej w języku C.Probówałem różnych rzeczy,ale mi to nie wychodzi.Proszę o pomoc.Mam taki kod,ale on nie działa:

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>
#define N 1000
int main(void)
{
int tab[N]={};
int i,ile;
int iloraz;
char exit;
do
{
iloraz=1;
printf("Podaj ilosc liczb\n");
scanf("%d",&ile);
	if(ile>0)
	{
printf("Podaj liczby\n");
		

	for(i=1;i<=ile;i++)
		{	
				
				scanf("%d",&tab[i]);
				iloraz=iloraz/tab[i];
		}
		
	
		
		printf("Wynik dzielenia: %d\n",iloraz);
			

	printf("Czy chcesz kontynuowac?(T/N)\n");
	exit=getchar();
	scanf("%c",&exit);
	}
}
while(exit=='T'||exit=='t');

}

Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

[C]Iloraz liczb w tablicy jednowymiarowej

Post autor: Dasio11 »

Co to jest iloraz wszystkich liczb w tablicy? Dzielenie nie jest łączne ani przemienne, więc to wyrażenie nie ma domyślnego znaczenia.

Twój program dla większości danych przypuszczalnie zwróci zero, bo zmienna iloraz jest typu int, zatem każde dzielenie iloraz/tab[i] jest dzieleniem całkowitym. Zamień int iloraz na float iloraz.
ODPOWIEDZ