Bazy danych - sprowadzanie do trzeciej postaci normalnej

Nobody1111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 paź 2006, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Bazy danych - sprowadzanie do trzeciej postaci normalnej

Post autor: Nobody1111 »

Mam za zadanie sprowadzić do trzeciej postaci normalnej bez utraty danych i zależności funkcyjnych jeżeli

a. U = {X,Y,A,B,C,D} oraz F = {X --> C, X --> D, CD --> E, CD --> A, Y --> B, C --> A, X -->A}

b. U := { A,B,C,D,X,Y } i F := { XY -->A, XY --> D, CD --> X, CD --> Y, AX --> B, BY -->C, C-->A }

c. U := {A,B,C,D} i F := {A --> B, BC --> D, D --> BC}.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, bo jeśli chodzi o informatykę to jestem zielony.
ODPOWIEDZ