[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
Mam pytanie jak zastosować twierdzenie o rekurencji uniwersalnej w tym przypadku:
(uwaga przykład jest z głowy, ale oddaje problematykę, (znaczy spotkałam się z przykładem zawierającym tę trudność i nie wiedziałam co zrobić))
\(\displaystyle{ T(n)=T(n-1)+ \frac{n}{2} -n}\)
Za a podstawiłam 1 a co powinam podstawić za b?
(uwaga przykład jest z głowy, ale oddaje problematykę, (znaczy spotkałam się z przykładem zawierającym tę trudność i nie wiedziałam co zrobić))
\(\displaystyle{ T(n)=T(n-1)+ \frac{n}{2} -n}\)
Za a podstawiłam 1 a co powinam podstawić za b?
Ostatnio zmieniony 5 lut 2014, o 18:24 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
\(\displaystyle{ T(n)=T(n-1)+\frac n2-\frac{2n}2\\ T(n)=T(n-1)-\frac n2}\)
Teraz można zastosować funkcje tworzące, albo podstawiać kolejne wyrazy:
\(\displaystyle{ T(n-1)=T(n-2)-\frac{n-1}{2}\\ T(n-2)=T(n-3)-\frac{n-2}{2}\\ T(n)=T(n-2)-\frac{n-1}{2}-\frac n2\\ T(n)=T(n-3)-\frac{n-2}{2}-\frac{n-1}{2}-\frac n2\\ \ldots\\ T(n)=T(n-k)-\frac{n-k+1}{2}-\frac{n-k+2}{2}-\,\ldots\,-\frac n2}\)
Niech teraz \(\displaystyle{ k=n}\), wtedy:
\(\displaystyle{ T(n)=T(0)-\frac12-\frac22-\frac32-\,\ldots-\frac n2\\ T(n)=T(0)-\frac12\left(1+2+3+\,\ldots\,+n\right)}\)
\(\displaystyle{ T(0)}\) jest nieistotną stałą, natomiast w nawiasie znajduje się suma ciągu arytmetycznego. Złożoność obliczeniowa jest ujemna poczynając od pewnego \(\displaystyle{ n}\), sprawdź zatem, czy dobrze przepisałaś zadanie
Twierdzenie o rekurencji uniwersalnej można wyprowadzić w podobny sposób, jak pokazałem powyżej, chociaż oczywiście w niektórych miejscach jest to bardziej skomplikowane. Proponuję Ci to jako ćwiczenie. Pamiętaj, że twierdzenia tego nie stosuje się w tym zadaniu. Ogólnie: jeśli złożoność obliczeniowa jest określona w postaci \(\displaystyle{ T(n)=T(n-1)+\,\ldots}\) lub podobnej, powinnaś próbować rozwiązać je tak, jak powyżej.
Teraz można zastosować funkcje tworzące, albo podstawiać kolejne wyrazy:
\(\displaystyle{ T(n-1)=T(n-2)-\frac{n-1}{2}\\ T(n-2)=T(n-3)-\frac{n-2}{2}\\ T(n)=T(n-2)-\frac{n-1}{2}-\frac n2\\ T(n)=T(n-3)-\frac{n-2}{2}-\frac{n-1}{2}-\frac n2\\ \ldots\\ T(n)=T(n-k)-\frac{n-k+1}{2}-\frac{n-k+2}{2}-\,\ldots\,-\frac n2}\)
Niech teraz \(\displaystyle{ k=n}\), wtedy:
\(\displaystyle{ T(n)=T(0)-\frac12-\frac22-\frac32-\,\ldots-\frac n2\\ T(n)=T(0)-\frac12\left(1+2+3+\,\ldots\,+n\right)}\)
\(\displaystyle{ T(0)}\) jest nieistotną stałą, natomiast w nawiasie znajduje się suma ciągu arytmetycznego. Złożoność obliczeniowa jest ujemna poczynając od pewnego \(\displaystyle{ n}\), sprawdź zatem, czy dobrze przepisałaś zadanie
Twierdzenie o rekurencji uniwersalnej można wyprowadzić w podobny sposób, jak pokazałem powyżej, chociaż oczywiście w niektórych miejscach jest to bardziej skomplikowane. Proponuję Ci to jako ćwiczenie. Pamiętaj, że twierdzenia tego nie stosuje się w tym zadaniu. Ogólnie: jeśli złożoność obliczeniowa jest określona w postaci \(\displaystyle{ T(n)=T(n-1)+\,\ldots}\) lub podobnej, powinnaś próbować rozwiązać je tak, jak powyżej.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2014, o 14:06 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa błędu.
Powód: Poprawa błędu.
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
bartek118
Był w zadaniach o tym twierdzeniu a ja dużo chorowałam i poprostu o tym nie wiedziałam (O tym co chromosom napisał) Umiałam zwykłą że tak powiem i to twierdzenie bez jakiś eee innych rzeczy...
Chromosom
Dzięki wieczorem to ogarnę
Był w zadaniach o tym twierdzeniu a ja dużo chorowałam i poprostu o tym nie wiedziałam (O tym co chromosom napisał) Umiałam zwykłą że tak powiem i to twierdzenie bez jakiś eee innych rzeczy...
Chromosom
Dzięki wieczorem to ogarnę
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
Hej czy czasem zamiast:
\(\displaystyle{ T(n-2)=T(n-3)- \frac{n-2}{3}}\)
Nie powinno by tak: ???
\(\displaystyle{ T(n-2)=T(n-3)- \frac{n-2}{2}}\)
chętnie pocwiczę mimo że to raczej proste
Czy takie zadanie zrobiłam dobrze?
\(\displaystyle{ t(n)=T(n-1)+ \frac{n ^{2} }{3}}\)
\(\displaystyle{ t(n-1)=T(n-2)+ \frac{n ^{2}-1 }{3}}\)
\(\displaystyle{ t(n-2)=T(n-3)+ \frac{n ^{2}-2 }{3}}\)
\(\displaystyle{ t(n)=T(n-2)+ \frac{n ^{2}-1 }{3}+ \frac{n ^{2} }{3}}\)
\(\displaystyle{ t(n)=T(n-3)+ \frac{n ^{2}-2 }{3} + \frac{n ^{2}-1 }{3}+ \frac{n ^{2} }{3}}\)
Następnie
\(\displaystyle{ T(n)=T(n-k)+ \frac{n^2-k+1}{3} + \frac{n^2-k+2}{3} +...+ \frac{n^2}{3}}\)
Niech n=k
\(\displaystyle{ T(n)=T(0)+ \frac{n^2}{3} \left( -k+1-k+2+...+1\right)}\)
\(\displaystyle{ T(n-2)=T(n-3)- \frac{n-2}{3}}\)
Nie powinno by tak: ???
\(\displaystyle{ T(n-2)=T(n-3)- \frac{n-2}{2}}\)
Napisałam że liczby wziełam z nieba możesz podac jakieś przykłady do obliczeń?chromosom pisze:Złożoność obliczeniowa jest ujemna poczynając od pewnego n, sprawdź zatem, czy dobrze przepisałaś zadanie
chętnie pocwiczę mimo że to raczej proste
Czy takie zadanie zrobiłam dobrze?
\(\displaystyle{ t(n)=T(n-1)+ \frac{n ^{2} }{3}}\)
\(\displaystyle{ t(n-1)=T(n-2)+ \frac{n ^{2}-1 }{3}}\)
\(\displaystyle{ t(n-2)=T(n-3)+ \frac{n ^{2}-2 }{3}}\)
\(\displaystyle{ t(n)=T(n-2)+ \frac{n ^{2}-1 }{3}+ \frac{n ^{2} }{3}}\)
\(\displaystyle{ t(n)=T(n-3)+ \frac{n ^{2}-2 }{3} + \frac{n ^{2}-1 }{3}+ \frac{n ^{2} }{3}}\)
Następnie
\(\displaystyle{ T(n)=T(n-k)+ \frac{n^2-k+1}{3} + \frac{n^2-k+2}{3} +...+ \frac{n^2}{3}}\)
Niech n=k
\(\displaystyle{ T(n)=T(0)+ \frac{n^2}{3} \left( -k+1-k+2+...+1\right)}\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2014, o 14:17 przez lightinside, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
Poprawiłem. Przykład:
\(\displaystyle{ a_n=a_{n-1}+n-2}\)
Spróbuj samodzielnie
W podanym zadaniu musisz podstawić \(\displaystyle{ n-1}\) w miejscu \(\displaystyle{ n}\), czyli w ułamku powinno być \(\displaystyle{ (n-1)^2}\).
\(\displaystyle{ a_n=a_{n-1}+n-2}\)
Spróbuj samodzielnie
W podanym zadaniu musisz podstawić \(\displaystyle{ n-1}\) w miejscu \(\displaystyle{ n}\), czyli w ułamku powinno być \(\displaystyle{ (n-1)^2}\).
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
Twój przykład:
wyszło mi
\(\displaystyle{ T(n)=a_0 -1+...+n-2}\)
Co dalej z tym?
ewentualnie gdybysmy bardzie rozwineli to by było:
\(\displaystyle{ T(n)=a_0 - 3 - 2 - 1+...+n-2}\) (o ile dobrze licze w pamieci)
Mój przykład:
\(\displaystyle{ T(n)=T(n-k)+ \frac{\left( n-k+1\right) ^2}{3} + \frac{\left( n-k+2\right) ^2}{3} +...+ \frac{ n^2}{3}}\)
wyszło mi
\(\displaystyle{ T(n)=a_0 -1+...+n-2}\)
Co dalej z tym?
ewentualnie gdybysmy bardzie rozwineli to by było:
\(\displaystyle{ T(n)=a_0 - 3 - 2 - 1+...+n-2}\) (o ile dobrze licze w pamieci)
Mój przykład:
\(\displaystyle{ T(n)=T(n-k)+ \frac{\left( n-k+1\right) ^2}{3} + \frac{\left( n-k+2\right) ^2}{3} +...+ \frac{ n^2}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2014, o 14:52 przez lightinside, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
Pierwsze rozwinięcie jest niemal poprawne - powinno kończyć się na \(\displaystyle{ n-2}\). Zastosuj wzór na sumę wyrazów ciągu arytmetycznego
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
A no tak źle przepisałam bo w zeszycie tak mam;) to updatuje to zaraz.
Myślisz że pamiętam? muszę sobie przypomniec...
A mój przykład? Teraz dobrze poprawiony?
Masz na myśli ten wzór?
\(\displaystyle{ \frac{a_1 + a_n}{2} \cdot n}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \frac{\left( a_0- 1+...+ n-2\right) + \left( a_0-1\right) }{2} \cdot n}\)
???
Myślisz że pamiętam? muszę sobie przypomniec...
A mój przykład? Teraz dobrze poprawiony?
Masz na myśli ten wzór?
\(\displaystyle{ \frac{a_1 + a_n}{2} \cdot n}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \frac{\left( a_0- 1+...+ n-2\right) + \left( a_0-1\right) }{2} \cdot n}\)
???
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
Twój przykład jest teraz rozwiązany poprawnie.
Wzór jest poprawny, tylko zastosowanie już nie; wyraz \(\displaystyle{ a_0}\) powinien znaleźć się obok. Musisz zastosować wzór dla liczb \(\displaystyle{ -1+0+1+2+\,\cdots\,+n-2}\)
Wzór jest poprawny, tylko zastosowanie już nie; wyraz \(\displaystyle{ a_0}\) powinien znaleźć się obok. Musisz zastosować wzór dla liczb \(\displaystyle{ -1+0+1+2+\,\cdots\,+n-2}\)
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
Znaczy wyłączyc to przed nawias? znaczy \(\displaystyle{ a_0}\)
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
Zgadza się.
Co do Twojego zadania, będzie potrzebny wzór na sumę kwadratów kolejnych liczb naturalnych. Istnieje kilka sposobów. Proponuję funkcje tworzące.
Co do Twojego zadania, będzie potrzebny wzór na sumę kwadratów kolejnych liczb naturalnych. Istnieje kilka sposobów. Proponuję funkcje tworzące.
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
\(\displaystyle{ S= \frac{a_0\left( -1+...+n-2+n-2\right) }{2} \cdot n}\)
To się zgadza?
To się zgadza?
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
Nie możesz wyłączyć \(\displaystyle{ a_0}\) przed nawias jako czynnik - nie jest to wspólny czynnik. Możesz je wyłączyć jako składnik:
\(\displaystyle{ T(n)=a_0-1+0+1+2+\,\cdots\,+n-2=a_0+\bigl(-1+0+1+2+\,\cdots\,+n-2\bigr)=a_0+\frac{-1+(n-2)}{2}\cdot n}\)
\(\displaystyle{ T(n)=a_0-1+0+1+2+\,\cdots\,+n-2=a_0+\bigl(-1+0+1+2+\,\cdots\,+n-2\bigr)=a_0+\frac{-1+(n-2)}{2}\cdot n}\)
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
[Teoria złożoności] orginalny współczynnik b
Powiem tak nie zabardzo rozumiem bo tam jest \(\displaystyle{ a_0}\) dodac \(\displaystyle{ a_1}\)
a \(\displaystyle{ a_1}\) to:
\(\displaystyle{ a_1=a_0-1}\)
a \(\displaystyle{ a_1}\) to:
\(\displaystyle{ a_1=a_0-1}\)