[LaTeX] Teskt - kilka pytań

Sanczoooo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 sty 2014, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

[LaTeX] Teskt - kilka pytań

Post autor: Sanczoooo »

Witam,

Ostatnio dostałem do zrobienia pracę w LaTeXie mam przepisać teskt tak aby był identyczny jak na kartce, którą dostałem. Wygląda ona tak:

Mam pytanie odnośnie:

- numerowanie po prawej stronie jak je zrobić, żeby było tak jak na kartce?
- jak zrobić znak "Z" (który jest podkreślony)?
- jak zrobić znak "W" (który jest podkreślony)?
- jak zastosować do całego tesktu czcionke "small"?

Korzystam z programu TeXnicCenter. Jest to moja pierwsza styczność z LaTeXem więc proszę o pomoc i wyrozumiałość
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

[LaTeX] Teskt - kilka pytań

Post autor: chris_f »

Znaki \(\displaystyle{ \mathbb{Z}}\) i \(\displaystyle{ \mathbb{W}}\) nie są podkreślone, tylko zapisane specjalną czcionką matematyczną do zapisywania zbiorów liczbowych. Jak je uzyskać? Najedź kursorem nad moje znaczki i zobaczysz.
Dlaczego chcesz do całego tekstu stosować czcionkę small? Przecież to normalny tekst. Ale jeżeli już chcesz to zaraz po egin{document} daj polecenie small.
Numerowanie równań po prawej uzyskasz pisząc w trybie display i kończąc poleceniem eqno (4).
Przykład: Najpierw obrazek: Kliknij, żeby podejrzeć
AU
AU
a249f57d8d76b27bm.jpg (4.43 KiB) Przejrzano 54 razy
[/url]
a teraz kod

Kod: Zaznacz cały

documentclass[12pt,a4paper]{article}
usepackage[a4paper,left=0.7in,right=1in,top=1in,bottom=1in]{geometry}
usepackage[MeX]{polski}
usepackage{amssymb}
usepackage[latin2]{inputenc}
usepackage[pdftex]{graphicx}
usepackage{tabularx}
usepackage{rotating}
usepackage{wrapfig}
usepackage{color}
usepackage[abs]{overpic}
egin{document}

oindent Normalny tekst.\
{small Zmiana na mniejszą czcionkę}\
	iny Zmiana na jeszcze mniejszą czcionkę.\
Teraz rozmiar tiny będzie do końca dokumentu, albo do nastepnej zmiany, np takiej.\
Large Na dużą czcionkę.\
small Wróćmy do czcionki small. Ciekawe jaki rozmiar będzie miało proste równanie $x^2+y^2=z^2$, a w trybie display $$x^2+y^2=z^2$$
A co z numerem po prawej $$sin^2alpha+cos^2alpha=1eqno (3)$$
Zamiast trójki może być np. 15 bez nawiasów $$e^{pi i}+1=0eqno 15$$
A i te niby podkreślone (one nie są podkreślone, to jest specjalny font do oznaczania zbiorów liczboowych). Trzeba mieć zainstalowany pakiet amssymb i wtedy
$$xinmathbb{Z}iff xinmathbb{W}leqno (39)$$
i dla żartu numer pojawił sie po lewej a nie po prawej.\
Jak zrobić, żeby LaTeX robił numerowania automatycznie, to musisz jeszcze trochę poćwiczyć.

ormalsize A teraz wróćmy do standardowego rozmiaru.
end{document}
Wielu pakietów z preambuły nie musisz wykorzystywać.
Sanczoooo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 sty 2014, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

[LaTeX] Teskt - kilka pytań

Post autor: Sanczoooo »

chris_f,

Dzięki wielkie:)
ODPOWIEDZ