cannot call member function `double Convert::CtoF(double)' without object
tu zamieszczam kod:
plik main
Kod: Zaznacz cały
#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include "class.h"
using namespace std;
//z Celsjusza
double Convert::CtoF(double c)
{
itsC = c;
return itsF = itsC * 9 / 5 + 32;
}
double Convert::CtoK(double c)
{
itsC = c;
return itsK = itsC - 273;
}
//z Fahrenheita
double Convert::FtoC(double f)
{
itsF = f;
return itsC = (itsF - 32) * 5 / 9;
}
double Convert::FtoK(double f)
{
itsF = f;
return itsK = (itsF - 32) * 5 / 9 - 273;
}
//z Kelwina
double Convert::KtoF(double k)
{
itsK = k;
return itsF = itsK * 9 / 5 + 32 + 273;
}
double Convert::KtoC(double k)
{
itsK = k;
return itsC = itsK + 273;
}
int main(int argc, char *argv[])
{
double wartosc;
char jedn1, jedn2;
cout << "Podaj wartosc temperatury.\n";
cin >> wartosc;
cout << "Podaj jednostke temperatury(C,F,K).\n";
cin >> jedn1;
cout << "Podaj jednostke, ktora chcesz uzyskac(C,F,K).\n";
cin >> jedn2;
Convert::CtoF(wartosc);
cout << "Wynik: " << GetF() << endl;
/*if (jedn1 == 'C' && jedn2 == 'F')
cout << "Przetworzono: " << Convert::CtoF(wartosc) << jedn2 << endl;
else if (jedn1 == 'C' && jedn2 == 'K')
cout << "Przetworzono: " << Convert::CtoK(wartosc) << jedn2 << endl;
else if (jedn1 == 'F' && jedn2 == 'C')
cout << "Przetworzono: " << Convert::FtoC(wartosc) << jedn2 << endl;
else if (jedn1 == 'F' && jedn2 == 'K')
cout << "Przetworzono: " << Convert::FtoK(wartosc) << jedn2 << endl;
else if (jedn1 == 'K' && jedn2 == 'F')
cout << "Przetworzono: " << Convert::KtoF(wartosc) << jedn2 << endl;
else if (jedn1 == 'K' && jedn2 == 'C')
cout << "Przetworzono: " << Convert::KtoC(wartosc) << jedn2 << endl;
*/
system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
}
Kod: Zaznacz cały
class Convert
{
public:
//konstruktory
//Convert();
//Convert(){}
//akcesory
double GetC()const { return itsC; }
double GetF()const { return itsF; }
double GetK()const { return itsK; }
void SetC(double c) { itsC = c; }
void SetF(double f) { itsF = f; }
void SetK(double k) { itsK = k; }
//konwersja
double CtoF(double);
double CtoK(double);
double FtoC(double);
double FtoK(double);
double KtoF(double);
double KtoC(double);
private:
double itsC;
double itsF;
double itsK;
};