[LaTeX] Podpis tabeli

jeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 20 mar 2010, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: jeth »

Witam,

do tworzenia tabel w Latex'u używam następującej konstrukcji:

Kod: Zaznacz cały

\begin{table}[h]
\centering
\begin{tabular}{cc||c}
Wymiar pierwszy & Wymiar drugi & ,,Identyfikator''\\ \hline
Aktywny & Sekwencyjny & 1\\
Aktywny & Globalny & 2\\
Refleksyjny & Sekwencyjny & 3\\
Refleksyjny & Globalny & 4\\
\end{tabular}
\caption{Nadanie identyfikatorów poszczególnym kombinacjom wymiarów (\textit{Źródło: opracowanie własne})}
\label{tabelaDwaJeden}
\end{table}
Latex po kompilacji generuje mi podpis w następujący sposób:

"Tablica x.y: Nadanie identyfikatorów ... "

Problemem dla mnie jest to, że zamiast słówka "Tabela x.y", Latex wstawia słóko "Tablica x.y", a ja bym jednak zdecydowanie wolał "Tabelę". Czy ktoś wie, jak zrobić, żeby zamiast "Tablicy" była "Tabela"?

Z góry dziękuję,
pozdrawiam
szw1710

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: szw1710 »

W preambule daj
enewcommand{ ablename}{Tabela}
.
jeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 20 mar 2010, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: jeth »

A przepraszam, zapomniałem napisać.
Używam tego, co napisałeś i to zupełnie nic nie daje - dalej pozostaje "Tablica".
Wygoglałem gdzieś nawet, żeby używać tej komendy z gwiazdką

Kod: Zaznacz cały

enewcommand*{	ablename}{Tabela}
ale to również nie pomaga...

Używam MikTEX 2.9, Windows 7.
szw1710

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: szw1710 »

Usuń z preambuły pakiet babel

Kod: Zaznacz cały

usepackage{babel}
selectlanguege{polish}
Zamień to na usepackage{polski}. U mnie wszystko działa bez zarzutu. Bez babela.

Babel to jak w Biblii: największe świństwo jakie człowiek wymyślił w LaTeX-u i za to powinna go spotkać kara boska. To tak gwoli kazania na niedzielę
jeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 20 mar 2010, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: jeth »

Hmm, to chyba coś u mnie jest bardziej namieszane, bo jak wyrzuciłem babel, to... w ogóle się nie kompiluje.

Całość preambuły z babelem:

Kod: Zaznacz cały

documentclass[12pt,a4paper,polish]{report}
usepackage[polish]{babel}  
usepackage{polski}
usepackage{verbatim}
usepackage{graphics}
usepackage[pdftex]{graphicx}
usepackage{sidecap}
usepackage{hyperref}        % spis treści z linkami

enewcommand{	ablename}{Tabela} % to nie działa

%usepackage[T1]{fontenc}    % Times New Roman
%usepackage{mathptmx}

usepackage[cp1250]{inputenc}
usepackage{color}
usepackage{graphicx}
usepackage{enumerate}
usepackage{listings}
i to się kompiluje, ale są "Tablice" zamiast "Tabel".
Po usunięciu babela wyrzuca mi błąd kompilacji:

Kod: Zaznacz cały

select@language{polish}
szw1710

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: szw1710 »

Pakiet hyperref definiujesz jako ostatni - przenieś to na sam koniec deklaracji usepackage. Odkomentuj usepackage[T1]{fontenc}. To nie włącza Timesa. Jeśli go chcesz, daj usepackage{times}. I obowiązkowo zakomentuj ten babel na początku.

Sądzę, że hyperref coś nadpisał na tego paskudnego babela. U mnie one też się kłócą. To jest ogólnie opisany problem.
jeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 20 mar 2010, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: jeth »

Przeniosłem hyperref na koniec.
Timesa poprawiłem jak napisałeś, działa.

Ale zakomentowanie babela z uporem mianiaka wyrzuca ten sam błąd co powyżej, czyli

Kod: Zaznacz cały

select@language{polish}
.

Zakomentowałem też hyperrefa, ale też ten sam błąd...
No trudno, jak się nie da, to niech już będą te nieszczęsne "Tablice", chociaż nie do końca mi się to podoba.
Ale i tak dziękuję za chęci.
szw1710

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: szw1710 »

LaTeX jest jedną wielką metodą prób i błędów. Cierpliwości. Próbuj cały czas. Po co masz i graphics i graphicx??? Wywal graphics. Ta preambuła jest strasznie przeładowana. Czy wszystkich pakietów potrzebujesz? Usuwaj po jednym i zobacz czy się kompiluje. Jak już otrzymasz zestaw-minimum, wrzuć tutaj, może coś zaradzimy.

Nie przyjmuję do wiadomości, że w LaTeX-u czegoś się nie da zrobić.
jeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 20 mar 2010, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: jeth »

Tak, LaTeX potrafi przetestować cierpliwość użytkownika.

Rzeczywiście, z tymi deklaracjami to mam niezły śmietnik
Po wstępnym czyszczeniu preambuła przedstawia się następująco:

Kod: Zaznacz cały

documentclass[12pt,a4paper,polish]{report}
usepackage[polish]{babel}  
usepackage{polski}
usepackage{verbatim}
usepackage[pdftex]{graphicx}
usepackage{sidecap} % potrzebne dla środowiska SCfigure


enewcommand{	ablename}{Tabela} % to nie działa

usepackage[T1]{fontenc}    
usepackage{times}         % Times New Roman

usepackage[cp1250]{inputenc}
usepackage{listings}

usepackage{hyperref}        % spis treści z linkami
Kod kompiluje się z "Tablicami", zakomentowanie babela - brak kompilacji.
szw1710

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: szw1710 »

Odchudź to jeszcze, żeby zostały pakiety naprawdę niezbędne. Do sprawy wrócę wieczorem - teraz wychodzę. Tabelami na razie się nie martw.

To scfigure... potrzebujesz? Nie wiem co to. Ale nie muszę, bo pakietów są miliony.
jeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 20 mar 2010, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: jeth »

sidecap używam do obrazków - SCfigure umożliwia podpisywanie obrazków z boku - czy tak się da w zwykłym figure to nie wiem, ale może być, że nie, bo w kilku miejscach czytałem, że aby podpis obrazka był z boku, to właśnie w SCfigure. Ale oczywiście nie wykluczam tego, że mogę być w błędzie.

listingi w sumie mogę wyrzucić, więc wyglądałoby to wszystko tak:

Kod: Zaznacz cały

documentclass[12pt,a4paper,polish]{report}
usepackage[polish]{babel}  
usepackage{polski}
usepackage{verbatim}           % komentarze
usepackage[pdftex]{graphicx} % obrazki


enewcommand{	ablename}{Tabela} % to nie działa

usepackage[T1]{fontenc}
usepackage{times}           % Times New Roman

usepackage[cp1250]{inputenc}
Tego Times New Romana też bym chętnie wywalił, ale akurat nie mogę, bo w wymogach edytorskich wymagają go ode mnie. Choć "naturalna" czcionka Latexa osobiście bardziej mi się podoba. No ale skoro musi być TNR, to niech będzie.

Ewentualnie mogę też usunąć hyperrefa, choć wolałbym, żeby był, bo piszę dłuższy dokument i hiperłącza bardzo się przydają.
szw1710

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: szw1710 »

Teraz MUSI zadziałać. Porównaj z wcześniejszą wersją. Pakiet polski już sam definiuje nazwę Tabela. Nie muszę nic zmieniać. Powodem kłopotów było nieusunięcie opcji polish w documentclass.

Kod: Zaznacz cały

documentclass[12pt,a4paper]{report}
usepackage{polski}
usepackage[T1]{fontenc}
usepackage[cp1250]{inputenc}
usepackage{verbatim}           % komentarze
usepackage{times}           % Times New Roman
usepackage[pdftex]{graphicx} % obrazki
usepackage{hyperref}
egin{document}
egin{table}[h]
centering
egin{tabular}{cc||c}
Wymiar pierwszy & Wymiar drugi & ,,Identyfikator'\ hline
Aktywny & Sekwencyjny & 1\
Aktywny & Globalny & 2\
Refleksyjny & Sekwencyjny & 3\
Refleksyjny & Globalny & 4\
end{tabular}
caption{Nadanie identyfikatorów poszczególnym kombinacjom wymiarów (	extit{Źródło: opracowanie własne})}
label{tabelaDwaJeden}
end{table}
end{document} 
jeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 20 mar 2010, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: jeth »

Ech ten Latex, czasami jakiś mały drobiazg tyle spustoszenia narobi. Faktycznie, wszystko działa w wymarzony sposób.

Bardzo dziękuję!
szw1710

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: szw1710 »

Nie ma sprawy. Mówiłem, że wszystko się da zrobić. Nie używaj więcej tego babela. Miłych zmagań z LaTeX-em. To świetny system. Piszę w nim już 21 lat.
xpanciox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 gru 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

[LaTeX] Podpis tabeli

Post autor: xpanciox »

Mam podobny problem. Chce zmienić podpis ilustracji z Rysunek na Ryc. i pomimo komendy

Kod: Zaznacz cały

enewcommand{figurename}{Ryc}
Nic w pliku się nie zmienia. Próbowałam usuwać babel ale wyskakuje mi ten sam błąd co autorowi postu i nie potrafię sprawić by plik się skompilowała ... to mój wstęp:

Kod: Zaznacz cały

documentclass[12pt,a4paper,twoside]{book}

usepackage{amsfonts}
usepackage{amsmath}
usepackage{amsthm, amssymb}
usepackage[polish]{babel}
usepackage[T1]{fontenc}
usepackage[utf8]{inputenc}
usepackage{latexsym}
usepackage[nottoc]{tocbibind}
usepackage{graphicx}
usepackage{fancyhdr}   %dodadne
usepackage{indentfirst}  %dodadne
usepackage{dsfont}
usepackage{stackrel}
usepackage{etoolbox}
usepackage{listingsutf8}
usepackage{ucs}
usepackage{url}

enewcommand{figurename}{Ryc}

lstset{
    language=Java,
    inputencoding=utf8x,
    extendedchars=	rue,
    literate={ą}{{k{a}}}1
             {Ą}{{k{A}}}1
             {ę}{{k{e}}}1
             {Ę}{{k{E}}}1
             {ó}{{'o}}1
             {Ó}{{'O}}1
             {ś}{{'s}}1
             {Ś}{{'S}}1
             {ł}{{l{}}}1
             {Ł}{{L{}}}1
             {ż}{{.z}}1
             {Ż}{{.Z}}1
             {ź}{{'z}}1
             {Ź}{{'Z}}1
             {ć}{{'c}}1
             {Ć}{{'C}}1
             {ń}{{'n}}1
             {Ń}{{'N}}1
}
lstset{
    language=Java,
    basicstyle=scriptsize,
    aboveskip={1.5aselineskip},
    columns=fixed,
    showstringspaces=false,
    extendedchars=true,
    breaklines=true,
    tabsize=4,
    prebreak = 
aisebox{0ex}[0ex][0ex]{ensuremath{hookleftarrow}},
    showtabs=false,
    showspaces=false,
    showstringspaces=false,
    identifierstyle=	tfamily,
    numbers=left,
    numberstyle=	iny,
    stepnumber=1,
    numbersep=5pt,
    captionpos=b,
    escapeinside={\%*}{*)}
}

enewcommand{figurename}{Ryc}
egin{document}
...
end{document}
ODPOWIEDZ