Witam mam do rozwiązania zadanie z bramkami
Napisz tablicę prawdy dla wejść ABCD i wyjść Q1 Q2 Q3
schemat
A B bramka AND
A B wyj
0 0 0
0 1 0
1 0 0
1 1 1
C D bramka OR
C D wyj
0 0 0
0 1 1
1 0 1
1 1 1
tylko nie wiem co dalej ?
[Układy cyfrowe] Bramki logiczne
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 gru 2013, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
[Układy cyfrowe] Bramki logiczne
Ostatnio zmieniony 7 sty 2014, o 23:32 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 8 gru 2013, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 19 razy
[Układy cyfrowe] Bramki logiczne
Dużo ładniej i czytelniej by wygladało jakbyś te tableki zrobił w Latexu nawet najprosciej jak się da....
Natomiast merytorycznie - musisz przeanalizować każdy stan po kolei.
Tutaj akurat najłatwiej będzie to zrobić krok po kroku ponieważ możesz schemat podzielić na logiczne części - najpierw masz bramki AB i CD, potem Q1 i Q2 których sygnałami wejściowymi są sygnały wyjściowe dwóch pierwszych itd.
czyli coś jak poniżej
(sygnał pojawiający się na wyjściu bramki AND nazwę W1 a na wyjściu OR - W2
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{cccc|cc}
1 & 2 & 3 &4 &5 &6 \\
wej A & wej B & wejC & wej D & W1 & W2 \\ \hline
0 & 0 & 0 & 0 & ? & ?\\
0 & 0 & 0 & 1 & ? & ?\\
0 & 0 & 1 & 0 & ? & ?\\
0 & 1 & 0 & 0 & ? & ?\\
.. & .. & .. & .. & .. & ..
\end{tabular}}\)
i tak dla 16tu możliwych stanów
W tym momencie masz wszystkie stany które możesz mieć na wyjściu pierwszego "frontu" bramek.
Następnie patrzysz na dalszą część czyli jakie mogą być stany wejściowe na bramkach Q1 i Q2, nazwę ich nóżki wejściowe AQ1, BQ1, CQ2 i DQ3
wiec kontynuujemy tabelkę.
(zakładam że ten trójkąt to jest NOT czyli negacja)
Na AQ1 zawsze masz W1
Na BQ2 zawsze masz W2
Na CQ2 zawsze masz W2
Na DQ2 zawsze masz ~W1 czyli zanegowane W1
więc jedziemy:
(wyjście Q1 nazwę WQ1, wyjście Q2 - WQ2)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{cccc|cc|cccc|cc}
1&2&3&4&5&6&7&8&9&10&11&12 \\
wejA& wejB& wejC & wejD & W1& W2& AQ1=W1&BQ2=W2&CQ2=W2&DQ2= \neg W1&WQ1&wq2 \\ \hline
0 & 0 & 0 & 0 & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ?\\
0 & 0 & 0 & 1 & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ?\\
0 & 0 & 1 & 0 & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ?\\
0 & 1 & 0 & 0 & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ?\\
.. & .. & .. & .. & .. & .. & .. & .. & .. & .. & .. & ..
\end{tabular}}\)
W praktyce kolumny 7-10 są właściwie zwykłym przepisaniem (co do negacji) kolumn 5 i 6, ja zrobiłem tak bo jeśli masz z tym problem (a najwyraźniej masz skoro zwracasz się o pomoc ) to najłatwiej robić krok po kroku - najmniejsza szansa na pomyłkę - ale jak ktoś jest sprawny to może pominąć kolumny 7-10 i od razu na podstawie kolumn 5 i 6 wyliczyć sobie od razu najpierw kolumnę 11 a potem 12. Tak jest krócej no ale łatwiej o pomyłkę.
Na tym etapie masz sygnały wyjściowe bramek Q1 i Q2 które są sygnałami wejściowymi bramki Q3, więc rozszerzasz tabelkę o wyjście Q3
Jak wszystko obliczysz to masz rozwiązanie...
To powinno Ci wystarczyć. Nie chce mi się klepać wszystkich 16tu wierszy bo teraz to i tak pozostało tylko powpisywanie 0 i 1 w rubryczki (tym bardziej że edytor LATEXa ma chyba jakiś problem i szersze tabele wywalają błąd)
I tak za to ile się naklepałem powinienem oczekiwać przynajmniej punktu "Pomógł"
Natomiast merytorycznie - musisz przeanalizować każdy stan po kolei.
Tutaj akurat najłatwiej będzie to zrobić krok po kroku ponieważ możesz schemat podzielić na logiczne części - najpierw masz bramki AB i CD, potem Q1 i Q2 których sygnałami wejściowymi są sygnały wyjściowe dwóch pierwszych itd.
czyli coś jak poniżej
(sygnał pojawiający się na wyjściu bramki AND nazwę W1 a na wyjściu OR - W2
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{cccc|cc}
1 & 2 & 3 &4 &5 &6 \\
wej A & wej B & wejC & wej D & W1 & W2 \\ \hline
0 & 0 & 0 & 0 & ? & ?\\
0 & 0 & 0 & 1 & ? & ?\\
0 & 0 & 1 & 0 & ? & ?\\
0 & 1 & 0 & 0 & ? & ?\\
.. & .. & .. & .. & .. & ..
\end{tabular}}\)
i tak dla 16tu możliwych stanów
W tym momencie masz wszystkie stany które możesz mieć na wyjściu pierwszego "frontu" bramek.
Następnie patrzysz na dalszą część czyli jakie mogą być stany wejściowe na bramkach Q1 i Q2, nazwę ich nóżki wejściowe AQ1, BQ1, CQ2 i DQ3
wiec kontynuujemy tabelkę.
(zakładam że ten trójkąt to jest NOT czyli negacja)
Na AQ1 zawsze masz W1
Na BQ2 zawsze masz W2
Na CQ2 zawsze masz W2
Na DQ2 zawsze masz ~W1 czyli zanegowane W1
więc jedziemy:
(wyjście Q1 nazwę WQ1, wyjście Q2 - WQ2)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{cccc|cc|cccc|cc}
1&2&3&4&5&6&7&8&9&10&11&12 \\
wejA& wejB& wejC & wejD & W1& W2& AQ1=W1&BQ2=W2&CQ2=W2&DQ2= \neg W1&WQ1&wq2 \\ \hline
0 & 0 & 0 & 0 & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ?\\
0 & 0 & 0 & 1 & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ?\\
0 & 0 & 1 & 0 & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ?\\
0 & 1 & 0 & 0 & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ? & ?\\
.. & .. & .. & .. & .. & .. & .. & .. & .. & .. & .. & ..
\end{tabular}}\)
W praktyce kolumny 7-10 są właściwie zwykłym przepisaniem (co do negacji) kolumn 5 i 6, ja zrobiłem tak bo jeśli masz z tym problem (a najwyraźniej masz skoro zwracasz się o pomoc ) to najłatwiej robić krok po kroku - najmniejsza szansa na pomyłkę - ale jak ktoś jest sprawny to może pominąć kolumny 7-10 i od razu na podstawie kolumn 5 i 6 wyliczyć sobie od razu najpierw kolumnę 11 a potem 12. Tak jest krócej no ale łatwiej o pomyłkę.
Na tym etapie masz sygnały wyjściowe bramek Q1 i Q2 które są sygnałami wejściowymi bramki Q3, więc rozszerzasz tabelkę o wyjście Q3
Jak wszystko obliczysz to masz rozwiązanie...
To powinno Ci wystarczyć. Nie chce mi się klepać wszystkich 16tu wierszy bo teraz to i tak pozostało tylko powpisywanie 0 i 1 w rubryczki (tym bardziej że edytor LATEXa ma chyba jakiś problem i szersze tabele wywalają błąd)
I tak za to ile się naklepałem powinienem oczekiwać przynajmniej punktu "Pomógł"
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 gru 2013, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz