[Algorytmy] Niezmiennik pętli.

itus9991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 gru 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[Algorytmy] Niezmiennik pętli.

Post autor: itus9991 »

Witam mam do zrobienia zadanie którego treść jest następująca :
Ustal jakie jest działanie poniższej funkcji. Następnie sformułuj niezmiennik pętli, który pomoże
uzasadnić Twoją odpowiedź

Kod: Zaznacz cały

int maxS(int n, int a[]) 
{ int ms, i; 
i=s=0; ms=a[0]; 
while (i<n){ 
 s=s+a[i]; 
 if (s>ms) ms=s; 
 i++; 
} 
 return ms; 
} 
Ostatnio zmieniony 17 gru 2013, o 20:58 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
93Michu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 25 razy

[Algorytmy] Niezmiennik pętli.

Post autor: 93Michu93 »

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>

void maxS(int n, int a[]) 
{ int ms, s, i; 
i=s=0; ms=a[0]; 
while (i<n){ 
 s=s+a[i]; 
 if (s>ms) ms=s; 
 i++; 
} 
printf("%d", ms);
}

int main()
{
	int a[3];
	a[0] = 5;
	a[1] = 3;
	a[2] = 3;
	int n = 3;
	maxS(n, a);
}
Weź sobie popróbuj, do tej pory zauważyłem, że n może być co najwyżej rozmiaru tablicy i nie była zadeklarowana zmienna s.
OK, wygląda, że ta funkcja sumuje n wartości tablicy.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Algorytmy] Niezmiennik pętli.

Post autor: Afish »

93Michu93 pisze:wygląda, że ta funkcja sumuje n wartości tablicy.
Raczej znajduje maksymalną sumę możliwą do uzyskania z elementów od początku tablicy do pewnego miejsca.
Awatar użytkownika
93Michu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 25 razy

[Algorytmy] Niezmiennik pętli.

Post autor: 93Michu93 »

Tak, powinienem napisać sumuje n pierwszych wartości tablicy.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Algorytmy] Niezmiennik pętli.

Post autor: Afish »

93Michu93 pisze:Tak, powinienem napisać sumuje n pierwszych wartości tablicy.
Też nie -
Awatar użytkownika
93Michu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 25 razy

[Algorytmy] Niezmiennik pętli.

Post autor: 93Michu93 »

A rzeczywiście, masz rację
ODPOWIEDZ