[C++] Funkcja zwracająca przez referencje

spammer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 15 sty 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 12 razy

[C++] Funkcja zwracająca przez referencje

Post autor: spammer »

Hej

Mam takie pytanko do następującego zadania:
"Napisz funkcję, która dla podanych dwóch liczb rzeczywistych oblicza i zwraca przez referencję ich średnią arytmetyczną i odległość między nimi. Wywołaj funkcję 10-krotnie (w pętli) dla różnych wartości. Wyniki zwrócone przez funkcję wypisz w czytelny sposób na ekran.
Np. dla liczb 3 i 4.8 funkcja ma zwrócić 3.9 i 1.8"


Funkcje:

Kod: Zaznacz cały

float srednia (float l1, float l2)
{
	float srednia;
	srednia=(l1+l2)/2;
	return srednia;
}
float odl (float l1, float l2)
{
	float odleglosc;
	if(l1>=l2) odleglosc=l1-l2;
	else odleglosc=l2-l1;
	return odleglosc;
}
Nie bardzo wiem jak mam te referencje zastosować? Po prostu nigdy z nich nie korzystałem. Ktoś może te funkcje odpowiednio przekształcić?

Z góry dzięki!
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[C++] Funkcja zwracająca przez referencje

Post autor: Afish »

Funkcja powinna przyjmować dodatkowe argumenty przez referencję, do nich zapisywać wynik i nic nie zwracać.
ODPOWIEDZ