[Pascal] Źle działające funkcje

demo13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 gru 2013, o 09:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ghghgh

[Pascal] Źle działające funkcje

Post autor: demo13 »

Program nie pozwala wprowadzać danych w funkcjach. Jakby się one wcale nie wykonały.

Kod: Zaznacz cały

program projekt;
uses crt;
var s:String;
  menu:integer;

function plikwejsciowy(var sciezka:string): string;
var dane:text;

  begin
  write('Podaj sciezke do pliku z danymi: ');
  read(sciezka);
  assign(dane, sciezka;
  rewrite(dane);
  close(dane);
  write('Plik zostal utworzony');
  result:=sciezka;
  end;

function wpiszdane(var sciezka:string): string;
var dane:text;
  tekst:string;

  begin
  tekst:='';
  assign(dane,sciezka);
  rewrite(dane);
  write('Podaj co chcesz zapisac do pliku: ');
  write(dane, tekst);
  close(dane);
  write('Twoj tekst zostal dopisany do pliku ');
  result:=sciezka;
  end;

function tworzwynik (var sciezka:string): string;
var dane,wynik:text;
  i:integer;
  dl:integer;
  s:string;
  z:string;
  iznak:integer;

  begin
  iznak:=0;
  assign(dane, sciezka);
  assign(wynik, 'wynik.txt');
  reset(dane);
  read(dane, s);
  dl:=length(s);
  z:=s[1];
  i:=0;
  for i:=1 to dl do
      begin
        if s[i]=z then
           begin
           iznak:=iznak+1;
           end
        else
            begin
             append(wynik);
             write(wynik,s[i-1]);
             write(wynik,iznak);

             z:=s[i];
             iznak:=1;
            end;
      end;
  write(wynik,s[dl]);;
  write(wynik,iznak);

  close(dane);
  close(wynik);
  readkey;
  result:=sciezka;
  end;

begin
  writeln('Program... ');
    s:='';
  repeat
    writeln('1-Tworz plik');
    writeln('2-Dopisz do pliku');
    writeln('3-Tworz plik wyjscie');
    writeln('4-Zakoncz program');
    read(menu);
    if (menu=1) then plikwejsciowy(s)
    else if (menu=2) then  wpiszdane(s)
    else  tworzwynik(s);
  until menu=4;
  readkey;
  end. 
ODPOWIEDZ