Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cmath>
using namespace std;
void sortuj (int a,int b,int c)
{
if (a>b && a>c) //first 44,45,46
{
cout << a << " ";
if (c>b)
{
cout << c << " ";
cout << b;
}
if (b>c)
{
cout << b << " ";
cout << c;
}
}
if (b>a && b>c)
{
cout << b << " ";
if (c>a)
{
cout << c << " ";
cout << a;
}
if (a>c)
{
cout << a << " ";
cout << c;
}
}
if (c>a && c>b)
{
cout << c << " ";
if (b>a)
{
cout << b << " ";
cout << a;
}
if (a>b)
{
cout << a << " ";
cout << b;
}
}
}
int main ()
{
cout << sortuj (12,15,14);
}
na przykład niepoprawne wczytanie biblioteki iostream). Błąd zaczął się pojawiać, kiedy zamiast typu funkcji "int", wstawiłem "void" (a to dlatego, że po wykonaniu polecenia program zwracał ostatnią liczbę z funkcji). Zamieszczam kod błędów. Pozdrawiam.
Ukryta treść:
Kod: Zaznacz cały
1>------ Build started: Project: Project, Configuration: Debug Win32 ------
1>Build started 2013-12-12 23:43:41.
1>PrepareForBuild:
1> Creating directory "c:usersmarcindocumentsvisual studio 2010ProjectsProjectDebug".
1>InitializeBuildStatus:
1> Creating "DebugProject.unsuccessfulbuild" because "AlwaysCreate" was specified.
1>ClCompile:
1> Sortowanie.cpp
1>c:usersmarcindocumentsvisual studio 2010projectsprojectprojectsortowanie.cpp(92): error C2679: binary '<<' : no operator found which takes a right-hand operand of type 'void' (or there is no acceptable conversion)
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(679): could be 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::operator <<<char,std::char_traits<char>>(std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &,const char *)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(726): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::operator <<<char,std::char_traits<char>>(std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &,char)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(764): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::operator <<<std::char_traits<char>>(std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &,const char *)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(811): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::operator <<<std::char_traits<char>>(std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &,char)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(937): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::operator <<<std::char_traits<char>>(std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &,const signed char *)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(944): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::operator <<<std::char_traits<char>>(std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &,signed char)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(951): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::operator <<<std::char_traits<char>>(std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &,const unsigned char *)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(958): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::operator <<<std::char_traits<char>>(std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &,unsigned char)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(1085): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::operator <<<char,std::char_traits<char>>(std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &,const std::error_code &)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(186): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &(__cdecl *)(std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &))'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(192): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(std::basic_ios<_Elem,_Traits> &(__cdecl *)(std::basic_ios<_Elem,_Traits> &))'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(199): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(std::ios_base &(__cdecl *)(std::ios_base &))'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(206): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(std::_Bool)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(226): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(short)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(260): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(unsigned short)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(280): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(int)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(305): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(unsigned int)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(325): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(long)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(345): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(unsigned long)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(366): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(__int64)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(386): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(unsigned __int64)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(407): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(float)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(427): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(double)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(447): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(long double)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(467): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(const void *)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> c:program files (x86)microsoft visual studio 10.0vcincludeostream(487): or 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::basic_ostream<_Elem,_Traits>::operator <<(std::basic_streambuf<_Elem,_Traits> *)'
1> with
1> [
1> _Elem=char,
1> _Traits=std::char_traits<char>
1> ]
1> while trying to match the argument list '(std::ostream, void)'
1>
1>Build FAILED.
1>
1>Time Elapsed 00:00:03.45
========== Build: 0 succeeded, 1 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ==========