Treść algorytmu:
Czy to oznacza, oznacza że robimy coś takiego?[...] For \(\displaystyle{ x \in (\frac{1}{1+q}, \frac{1}{q}]}\) where \(\displaystyle{ q = 1,...,k-1}\) we set \(\displaystyle{ h_k(x) = \frac{1}{q}}\) as previously, however for \(\displaystyle{ x \in (0,\frac{1}{k}]}\) we set \(\displaystyle{ h_k(x) = x}\). [...] We use \(\displaystyle{ G_k}\) to denote the maximum of \(\displaystyle{ \sum \limits_i^n h_k(x_i)}\) over all combinations of n numbers.
Kod: Zaznacz cały
for(tempK=2;tempK<k;k++)
{
q = tmpK -1;
h_tempK = 0;
G_k = 0;
for(i=0;i<n;i++)
{
Jeżeli 1 / (1+q) < x_i <= 1 /q to h_tmpK = 1/q
Jeżeli 0 < x_i <= 1/k to h_tempK = x_i
G_k += h_tempK
}
G_kappa.append(G_k); //dodajemy G_k do listy wszystkich G_k
}
To o to chodzi? Tylko po co te sumy się liczy?
Kod: Zaznacz cały
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww2.warwick.ac.uk%2Ffac%2Fsci%2Fdcs%2Fpeople%2Fmaxim_sviridenko%2F3dstrip-29.pdf&ei=epGoUrDoKM2jhgf_yICQDg&usg=AFQjCNEliKNhyL9vDN_1AwxAzS49nLYgjw&bvm=bv.57799294,d.ZG4
tutaj link do całego artykułu, algorytm wyjaśniony na końcu strony 3 początku 4tej oraz jego "zastosowanie" strona 9/10. Odnośnie właśnie tego zastosowania nie wiem po co liczyć tą sumę. Bo generalnie trzeba zastosować tą transformację na pewnym zbiorze liczb aby potem można było te liczby podzielić na odpowiednie kupki (powrzucać do koszyków o odpowiednich wielkościach) tylko nie wiem czemu liczy się te sumy w tym algorytmie... a może te sumy liczy się później? Po podziale na koszyki?