[SQL] Znak <>

Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

[SQL] Znak <>

Post autor: lightinside »

Mam głupie pytanie ale jak googluje to nie widzę odpowiedzi jaka jest różnica między = a <>?

W książce napewno to jest ale jak kartkuje teraz, to nie widzę

Przeglądałam zadania na kolokwium (znaczy takie co Wykładowczyni nam udostępniła do ćw do kolokwium podobno będą podobne) pisałam swoje odp i sprawdzałam i ja bym napisała where costam =(select etc...) a w odpowiedzi było <> zamiast =

i do czego służy <>?

etc znaczy w tym przypadku że dalsza częsć pozdapytania
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

[SQL] Znak <>

Post autor: Chromosom »

lightinside, <> jest operatorem przeciwnym do równości - tak samo jak != w C++

Kod: Zaznacz cały

select ID from posts where ID <> 1
Zapytanie to wyświetli ID postów, których ID jest różne od 1.
adamjk6D
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 gru 2013, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

[SQL] Znak <>

Post autor: adamjk6D »

co istotne - powyzsze wyswietli tez rekordy, gdzie ID ma wartosc NULL
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[SQL] Znak <>

Post autor: Afish »

adamjk6D, nie. Dowód przez przykład poniżej:

Kod: Zaznacz cały

http://sqlfiddle.com/#!6/48850/1
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1587
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

[SQL] Znak <>

Post autor: Gouranga »

null nie ma wartości arytmetycznej więc nie można określić czy jest większy czy mniejszy od danej liczby dlatego <> nie wyświetli z null
ODPOWIEDZ