[C/C++] Przekazanie wiersza tablicy do funkcji

luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

[C/C++] Przekazanie wiersza tablicy do funkcji

Post autor: luka52 »

Normalnie mam taką sytuację, że jak mam 1-wymiarową tablicę liczb, np.:

Kod: Zaznacz cały

double x[4] = {1, 3, 4, 5};
to przekazuję ją do funkcji w taki sposób:

Kod: Zaznacz cały

funkcja(x);
(zdaje się, że po prostu wskaźnik do tablicy podaje się jako argument - za bardzo się nie znam ; p)
I teraz pojawia się taki problem, że jak mam tablicę 2-wymiarową:

Kod: Zaznacz cały

double y[2][4] = { {1, 2,3, 4}, {3, 4, 2, 1}};
To nie wiem jak przekazać tylko 0-wiersz y[0][]?
witekkq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 16 lis 2007, o 09:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 27 razy

[C/C++] Przekazanie wiersza tablicy do funkcji

Post autor: witekkq »

Kod: Zaznacz cały

funkcja(y[0])
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

[C/C++] Przekazanie wiersza tablicy do funkcji

Post autor: luka52 »

Nie.
W końcu metodą prób i błędów doszedłem, że ma być: &y[0][].
witekkq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 16 lis 2007, o 09:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 27 razy

[C/C++] Przekazanie wiersza tablicy do funkcji

Post autor: witekkq »

Kod: Zaznacz cały

void read(double tab[]) ...

double y[2][4] = { {1, 2,3, 4}, {3, 4, 2, 1}};
read(y[0]);
powinno działać.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

[C/C++] Przekazanie wiersza tablicy do funkcji

Post autor: luka52 »

Funkcja wg dokumentacji przyjmuje const double* jako argument i tego nie zmienię
witekkq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 16 lis 2007, o 09:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 27 razy

[C/C++] Przekazanie wiersza tablicy do funkcji

Post autor: witekkq »

O tym nie wspomniałeś
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[C/C++] Przekazanie wiersza tablicy do funkcji

Post autor: Afish »

luka52 pisze:Nie.
W końcu metodą prób i błędów doszedłem, że ma być: &y[0][].
A może jednak:
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

[C/C++] Przekazanie wiersza tablicy do funkcji

Post autor: luka52 »

Trochę wyszło zamieszanie bo inaczej kod się zachowywał jak był interpretowany przez interpreter ROOTa () a inaczej jak kompilowany.
Przy kompilacji, faktycznie y[0] działa.
ODPOWIEDZ