[Sysemy liczbowe] Stałoprzecinkową przedstaw jako dziesiętną

Insane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 22 paź 2013, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London
Podziękował: 12 razy

[Sysemy liczbowe] Stałoprzecinkową przedstaw jako dziesiętną

Post autor: Insane »

1. Zadaną liczbę stałoprzecinkową przedstaw w postaci dziesiętnej.
\(\displaystyle{ \left(10,011010 \right)}\)

2. Zadaną liczbę rzeczywistą dziesiętną przedstaw w postaci binarnej z dokładnością do min. 6 cyfr po przecinku.
\(\displaystyle{ \left(64,476 \right)}\)

Pomoże ktoś? To co jest w necie, to nic z tego nie rozumiem.-- 28 lis 2013, o 23:09 --Czy do zadania 2. ma wyglądać to tak:


64 : 2 = 32 0
32 : 2 = 16 0
16 : 2 = 8 0
8 : 2 = 4 0
4 : 2 = 2 0
2 : 2 = 1 0
1 : 2 = 0 1

1,000000

?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013, o 21:19 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
vpprof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 64 razy

[Sysemy liczbowe] Stałoprzecinkową przedstaw jako dziesiętną

Post autor: vpprof »

Insane pisze:Czy do zadania 2. ma wyglądać to tak:


64 : 2 = 32 0
32 : 2 = 16 0
16 : 2 = 8 0
8 : 2 = 4 0
4 : 2 = 2 0
2 : 2 = 1 0
1 : 2 = 0 1

1,000000

?
Nie. Jeden równa się jeden w każdym systemie liczbowym. Natomiast \(\displaystyle{ 64=2^6}\) czyli jedynka z sześcioma zerami. I teraz jeszcze do zamiany pozostaje część ułamkowa. Czyli sprawdzasz, czy w \(\displaystyle{ \frac{476}{1000}}\) mieści się \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), potem \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) itd.
ODPOWIEDZ