Witam, mam problem z dwoma zadaniami:
1) Zamień (dziesiętną) liczbę ujemną \(\displaystyle{ \left( -11 \right)}\) na binarną i zapisz ją jako znak- \(\displaystyle{ U \left( r-1 \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ r=2}\)
2) Zamień (dziesiętną) liczbę ujemną \(\displaystyle{ \left( -13 \right)}\) na binarną i zapisz ją jako znak- \(\displaystyle{ U \left( r \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ r=2}\)
Proszę o podpowiedzi
[Systemy liczbowe] Zamiana z dziesiętnego
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska/Płock
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
[Systemy liczbowe] Zamiana z dziesiętnego
Ostatnio zmieniony 27 lis 2013, o 21:52 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska/Płock
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
[Systemy liczbowe] Zamiana z dziesiętnego
Jestem aktualnie studentem, nasz prowadzący uczy nas tego tak:
np. \(\displaystyle{ -13 || 1(bit znaku) 1101(liczba 13) || 1 0010 (zapis U(r-1) ||}\)
np. \(\displaystyle{ -13 || 1(bit znaku) 1101(liczba 13) || 1 0010 (zapis U(r-1) ||}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
[Systemy liczbowe] Zamiana z dziesiętnego
przejście z \(\displaystyle{ 0|1101 = (13)_{10} \rightarrow 1|0010 = (-13)_{10}}\)
to system U1 czyli zasada że po prostu zamieniamy bity, ale tak się nie powinno robić
powinno się raczej na informatyce stosować U2 czyli zamieniamy bity i dodajemy 1
wówczas -13 osiagamy jako:
\(\displaystyle{ 0|1101 \rightarrow 1|0010 +1 = 1|0011}\)
jest to uwarunkowane tym, że mając komputer o ograniczonej liczbie bitów pojawia się problem z zerem
przykładowo na komputerze 8-bitowym:
\(\displaystyle{ (0)_{10} = 0000\quad 0000\\
(-0)_{10} \stackrel{U1}{=} 1111\quad 1111\\
(-0)_{10} \stackrel{U2}{=} 1111\quad 1111 + 1 = 0000 \quad 0000}\)
i chodzi o to, żeby prawdziwa była równość \(\displaystyle{ 0 = -0}\) co w U1 nie ma miejsca
to system U1 czyli zasada że po prostu zamieniamy bity, ale tak się nie powinno robić
powinno się raczej na informatyce stosować U2 czyli zamieniamy bity i dodajemy 1
wówczas -13 osiagamy jako:
\(\displaystyle{ 0|1101 \rightarrow 1|0010 +1 = 1|0011}\)
jest to uwarunkowane tym, że mając komputer o ograniczonej liczbie bitów pojawia się problem z zerem
przykładowo na komputerze 8-bitowym:
\(\displaystyle{ (0)_{10} = 0000\quad 0000\\
(-0)_{10} \stackrel{U1}{=} 1111\quad 1111\\
(-0)_{10} \stackrel{U2}{=} 1111\quad 1111 + 1 = 0000 \quad 0000}\)
i chodzi o to, żeby prawdziwa była równość \(\displaystyle{ 0 = -0}\) co w U1 nie ma miejsca