[Sieci] Maska, maksymalna ilość komputeróww

Awatar użytkownika
tomcio1243
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 19 lut 2009, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 2 razy

[Sieci] Maska, maksymalna ilość komputeróww

Post autor: tomcio1243 »

Ile komputerów może znaleźć się w podsieci o masce 172.16.1.0/24 Która część adresu identyfikuje podsieć, a która komputer w tej podsieci.

IP:
\(\displaystyle{ 172.16.1.0 = 10101100.00010000.00000001.00000000}\)

maska:
\(\displaystyle{ 24=11111111.11111111.11111111.00000000}\)

nr sieci

\(\displaystyle{ 10101100.00010000.00000001.00000000}\)

\(\displaystyle{ 11111111.11111111.11111111.00000000}\)

\(\displaystyle{ -----------------}\)

\(\displaystyle{ 10101100.00010000.00000001.00000000=172.16.1.0}\)

Wildcard:
\(\displaystyle{ 225.225.225.225}\)

\(\displaystyle{ 255.255.255.0}\)

\(\displaystyle{ -------}\)

\(\displaystyle{ 0.0.0.225}\)

Maksymalnie może się znaleść się \(\displaystyle{ 255-1=254}\) komputery w tej podsieci.

\(\displaystyle{ 172.16.1}\) <- ta częśc idetyfikuje podsieć
\(\displaystyle{ .0}\) -< ta część identyfikuje komputer

Dobrze rozwiązałem?
i co oznacza "Wildcard"?

Kod: Zaznacz cały

http://jodies.de/ipcalc?host=172.16.1.0&mask1=24&mask2=
Ostatnio zmieniony 17 lis 2013, o 17:42 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Sieci] Maska, maksymalna ilość komputeróww

Post autor: Afish »

Wildcard na moje oko jest źle. Wprawdzie pierwszy raz widzę takie określenie, ale wygląda to na maskę odwrotną.
Dobrze obliczyłeś liczbę hostów, ale złe rozumowanie. Hostów jest \(\displaystyle{ 256-2}\), bo w sieci jest \(\displaystyle{ 256}\) adresów, jeden odpada na broadcast i jeden na numer sieci.
ODPOWIEDZ