Konwerter kodu, realizacja funkcji na multiplekserze.

zieliksonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Konwerter kodu, realizacja funkcji na multiplekserze.

Post autor: zieliksonek »

1. Zrealizować konwerter kodu \(\displaystyle{ 1 \left( ABCD\right)}\) o wartościach \(\displaystyle{ \left( 11, 3, 15, 8, 0\right)}\) na kod \(\displaystyle{ 2 \left( XYZ\right)}\) o wartościach \(\displaystyle{ \left( 5, 0, 1, 2, 6\right)}\). Napisać odpowiednie tabele, dokonać optymalnej minimalizacji funkcji logicznej dla odpowiednich stanów, narysować układ konwertera na dowolnych bramkach logicznych.

2. Dokonać minimalizacji funkcji logicznej \(\displaystyle{ F\left( XYZT\right)}\) i zaimplementować ją na multiplekserach \(\displaystyle{ 8/1}\) i \(\displaystyle{ 4/1}\):
\(\displaystyle{ F\left( XYZT\right)= \sum\left( 0, 1, 6, 8, 11, 13, 15\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ X=MSB, T=LSB}\).
ODPOWIEDZ