[C] Obcięcie liczby do 4 miejsc po przecinku - float

zdzicho0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 paź 2011, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 9 razy

[C] Obcięcie liczby do 4 miejsc po przecinku - float

Post autor: zdzicho0 »

Jak w czystym C z liczby typu float np. 3.56366363443 otrzymać 3.5636 (obciąć nie zaokrąglać) i dalej na niej operować. Nie chodzi mi o samo wyświetlenie obciętej tylko po prostu obcięcie.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

[C] Obcięcie liczby do 4 miejsc po przecinku - float

Post autor: Ser Cubus »

pewnie są od tego odpowiednie funkcje, ale można to zrobić łopatologicznie

Kod: Zaznacz cały

float a =  3.56366363443;
int b = a * 10000; \ b = 35636
a = b;
nawiasem mówiąc float i tak ma dokładnośc chyba do 7 miejsc po przecinku
ODPOWIEDZ