[Octave] Równanie rekurencyjne

Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

[Octave] Równanie rekurencyjne

Post autor: piti-n »

mam mały problem z napisaniem funkcji rekurencyjnej w octave. Pewnie dlatego że się dopiero uczę tego języka.
Rozważmy równanie rekurencyjne
\(\displaystyle{ x _{x+1} := x ^{2} _{n} +c\\
n = 0, 1, \ldots}\)

gdzie \(\displaystyle{ c}\) jest pewną daną stałą.
Przeprowadzić następujące eksperymenty. Dla danych: \(\displaystyle{ c=-2, x _{0}=1}\), wykonać 40 iteracji wyrażenia.

A wiec wystukałem coś takiego

Kod: Zaznacz cały

c=-2
x0=1
n=0
function xn=func(n,c)
	if (n<40)
	xn=func(n+1)^2+c
	else
	xn=1
	end
endfunction
func(n,c)
Prosiłbym o pomoc
Ostatnio zmieniony 27 paź 2013, o 14:42 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

[Octave] Równanie rekurencyjne

Post autor: luka52 »

Np.:

Kod: Zaznacz cały

function xn=func(n, c)
  if (n>0)
  xn=func(n-1, c)**2+c
  else
  xn=1
  endif
endfunction
Wtedy func(n,-2) zwraca \(\displaystyle{ x_n}\).
ODPOWIEDZ