Dla każdej funkcji \(\displaystyle{ f(n)}\) i czasu \(\displaystyle{ t}\) w poniższej tabeli, określ największy rozmiar \(\displaystyle{ n}\) danych dla których algorytm wykona obliczenia w czasie t. Zakładamy, że algorytm rozwiązujący problem potrzebuje \(\displaystyle{ f(n)}\) mikrosekund dla rozmiaru \(\displaystyle{ n}\).
1 sekunda 1 minuta 1 godzina 1 miesiąc 1 wiek
\(\displaystyle{ \log n}\) dla 1 sekundy \(\displaystyle{ 2^{10^{6}}}\)
\(\displaystyle{ n}\)
\(\displaystyle{ n \log n}\)
\(\displaystyle{ n^2}\)
\(\displaystyle{ 2^n}\)
I tak dla 1 minuty, 1 godzina, itd...
Nie mam pojęcia jak ugryźć to \(\displaystyle{ 2^{10^{6}}}\) i ruszyć dalej. Proszę o pomoc.
[Algorytmy] Określ największy rozmiar n.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 paź 2013, o 20:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszwa
[Algorytmy] Określ największy rozmiar n.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2013, o 22:21 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
[Algorytmy] Określ największy rozmiar n.
Dla linii \(\displaystyle{ \log n}\) wystarczy, że pomnożysz razy 60 dla minuty itd, a pozostałe linie to analogicznie do pierwszej, dla \(\displaystyle{ n}\) masz \(\displaystyle{ 10^{6}}\) .