[Algorytmy] 2 zadania z wykorzystaniem tablic i pętli.

IC300
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 paź 2013, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pokska

[Algorytmy] 2 zadania z wykorzystaniem tablic i pętli.

Post autor: IC300 »

Mam do zrobienia 2 zadania na wczoraj z algorytmów. bardzo proszę o pomoc.
1.dana jest n-elementowa tablica numeracja od 1-n, w ktorej liczby się nie powtarzaja. jak odnaleźć w tablicy drugi największy wyraz [3p]

2. dana jest n-elementowa tablica numeracja od 1-n, w ktorej liczby moga sie powtarzac.
podaj algorytm znajdujacy dlugosc (ilosc elementow) najdluzszego podciągu,
kolejnych takich samych liczb.

Zadanie jest "na wczoraj" a przypomnialem sobie o tym dopero teraz zawalony innymi zadaniami z informatyki.

-- 21 paź 2013, o 18:59 --

dobra zadanie pierwsze rozwiązałem. z drugim mam problem. pomoże ktos?

Poprawa ortografii w nazwie tematu.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

[Algorytmy] 2 zadania z wykorzystaniem tablic i pętli.

Post autor: Chromosom »

2. Niech algorytm przebiega kolejne komórki tablicy. Można zadeklarować zmienną int k=1 oraz max=1. Piszemy warunek:

Kod: Zaznacz cały

for(int i=1;i<=n-1;i++)
{
    if(tablica[i]==tablica[i-1])
    {
        k++;
    }
    else
    {
        if(k>max)
        {
            max=k;
        }
        k=1;
    }
}
Na końcu wyświetlamy wartość max, która jest największą liczbą powtórzeń. Można dokonać łatwej modyfikacji, która wyświetla liczbę powtórzoną najwięcej razy.
ODPOWIEDZ