Procedury w Turbo Pascalu.
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
Procedury w Turbo Pascalu.
Witam. Mam do napisania referat. Z punktami teoretycznymi raczej sobie poradze, ale sa tez programy do napisania ;/ Strukture procedury znalazlem ale nie jestem pewien. Czy tak wyglada struktura procedury:
::=
procedure [()];
begin
end;
?
No i teraz zadanka:
1.Napisz procedurę, która dla liczby całkowitej n sprawdzi czy jest ona pierwsza.
2. Napisz procedurę, która dla dwóch liczb całkowitych obliczy ich NWD.
3.Napisz procedurę, która rozwiązuje równanie kwadratowe \(\displaystyle{ ax^{2}+bx+c=0}\)
(a,b,c - liczby rzeczywiste są parametrami wejściowymi)
Co do zadania 1 i 2. Czy jest jakies podobieństwo z do funkcji w TP ? Jesli tak to jakie. Co musiałbym pozmieniac. To nawet sam bym je zrobił
Z góry dziekuje. Pozdro.
::=
procedure [()];
begin
end;
?
No i teraz zadanka:
1.Napisz procedurę, która dla liczby całkowitej n sprawdzi czy jest ona pierwsza.
2. Napisz procedurę, która dla dwóch liczb całkowitych obliczy ich NWD.
3.Napisz procedurę, która rozwiązuje równanie kwadratowe \(\displaystyle{ ax^{2}+bx+c=0}\)
(a,b,c - liczby rzeczywiste są parametrami wejściowymi)
Co do zadania 1 i 2. Czy jest jakies podobieństwo z do funkcji w TP ? Jesli tak to jakie. Co musiałbym pozmieniac. To nawet sam bym je zrobił
Z góry dziekuje. Pozdro.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Procedury w Turbo Pascalu.
Co do NWD to wyglada nastepujaca ...
Mam nadzieje ze sie nie pomylilem ... Pisalem bez kompilatoraprogram NWD;
uses crt;
var a,b:integer;
procedure nwd;
begin
clrscr;
writeln ('Wprowadz dwie liczby:');
readln (a,b);
repeat
if (a>b) then a:=a-b
else
b:=b-a;
until a=b;
writeln ('NWD wynosi: ',a);
begin
wreiteln('Program do obliczania NWD dwoch liczb');
readln;
end.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2007, o 10:22 przez kolanko, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Procedury w Turbo Pascalu.
1 zadanie zrobie po mojemu
Wnioslem poprawke ....
Tez nie dam sobie reki uciac ze chodzi...program pierwsza;
uses crt;
var
a,b,c,d:integer;
procedure lpierwsza;
begin
clrscr;
writeln('Podaj liczbe');
readln(a);
for b:=2 to a-1 do
begin
if a mod b = 0 then c:=c+1;
end;
if c>0 then writeln('Liczba nie jest pierwsza');
if c=0 then writeln('Liczba jest pierwsza');
readln;
end;
begin
c:=0;
Writeln('Program do sprawdzania czy podana liczba jest pierwsza');
lpierwsza;
end.
Wnioslem poprawke ....
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
Procedury w Turbo Pascalu.
W tym z NWD brakuje gdzies ";" tylko nie wiem gdzie ;/
Drugi zaraz sprawdze
[ Dodano: 15 Kwiecień 2007, 10:41 ]
Drugie działa tylko ze jak chce się sprawdzic drugi raz czy liczba jest pierwsza to wyskakuje "error 200: division by zero "
Drugi zaraz sprawdze
[ Dodano: 15 Kwiecień 2007, 10:41 ]
Drugie działa tylko ze jak chce się sprawdzic drugi raz czy liczba jest pierwsza to wyskakuje "error 200: division by zero "
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
Procedury w Turbo Pascalu.
Ok. Czekam Chyba ze sam cos zrobie.
[ Dodano: 15 Kwiecień 2007, 11:20 ]
Ten bład to przez mojego pascala. Teraz juz mam dobra wersje. Ale NWD nie działa ;/
[ Dodano: 15 Kwiecień 2007, 11:20 ]
Ten bład to przez mojego pascala. Teraz juz mam dobra wersje. Ale NWD nie działa ;/
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy