[Algorytmy] XIII OI - Misie
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
[Algorytmy] XIII OI - Misie
Jakieś wskazówki ? Nie mam pomysłu.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2013, o 11:14 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
[Algorytmy] XIII OI - Misie
mając
\(\displaystyle{ n_{a1}, n_{a2}, n_{b1}, n_{b2}}\)
policz na ile sposobów można ustawić wszystkie misie
\(\displaystyle{ \left(n_{a1}+ n_{a2}+ n_{b1}+ n_{b2}\right)!}\)
teraz policz na ile sposobów można ustawić 3 misie tak, żeby miały tę samą literę, potem analogicznie tę samą liczbę i odejmij od wszystkich opcji
\(\displaystyle{ n_{a1}, n_{a2}, n_{b1}, n_{b2}}\)
policz na ile sposobów można ustawić wszystkie misie
\(\displaystyle{ \left(n_{a1}+ n_{a2}+ n_{b1}+ n_{b2}\right)!}\)
teraz policz na ile sposobów można ustawić 3 misie tak, żeby miały tę samą literę, potem analogicznie tę samą liczbę i odejmij od wszystkich opcji
Ostatnio zmieniony 20 sie 2013, o 11:10 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
[Algorytmy] XIII OI - Misie
no żeby miały tę samą literę wychodzi
\(\displaystyle{ \left(n_{a1} + n_{a2}\right)\left(n_{a1} + n_{a2} -1\right)\left(n_{a1} + n_{a2}-2\right) + \left(n_{b1} + n_{b2}\right)\left(n_{b1} + n_{b2} -1\right)\left(n_{b1} + n_{b2}-2\right)}\)
tylko nie rozumiem jednego, jak ustawisz np. 4 misie obok siebie to czy padną wszystkie 4 czy pierwsze 3 a czwarty liczy się do osobnej grupy
\(\displaystyle{ \left(n_{a1} + n_{a2}\right)\left(n_{a1} + n_{a2} -1\right)\left(n_{a1} + n_{a2}-2\right) + \left(n_{b1} + n_{b2}\right)\left(n_{b1} + n_{b2} -1\right)\left(n_{b1} + n_{b2}-2\right)}\)
tylko nie rozumiem jednego, jak ustawisz np. 4 misie obok siebie to czy padną wszystkie 4 czy pierwsze 3 a czwarty liczy się do osobnej grupy