[Algorytmy] Znalezienie odcinków przecinających się

taktofon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 6 lut 2012, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

[Algorytmy] Znalezienie odcinków przecinających się

Post autor: taktofon »

Niech ktoś mi powie co mu wyszło z tego zadania:

Dany jest zbiór odcinków na płaszczyźnie :
\(\displaystyle{ \{a = [ (3,1), (7,6)], b = [ (0,2), (2,2)], c =[ (1,5), (6,1)], d =[ (1,5), (6,1)], e=[ (0,1), (7,2)],\}}\)
Zastosuj algorytm na sprawdzanie czy w zbiorze istnieje para przecinających się odcinków.
Podaj wszystkie stany „miotły" od początku działania algorytmu aż do znalezienia pierwszej
pary przecinających się odcinków.

Czy to będzie para \(\displaystyle{ (e,a)}\) czy \(\displaystyle{ (e,c)}\) i dlaczego ?
Ostatnio zmieniony 20 sie 2013, o 16:36 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

[Algorytmy] Znalezienie odcinków przecinających się

Post autor: Ser Cubus »

wyzanczaj kolejno równania prostych przechodzących przez 2 punkty i sprawdz czy maja pkt przeciecia, następnie sprawdź czy te punkty należą do twojej 'dziedziny' (tzn. czy są na tych prostych)
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

[Algorytmy] Znalezienie odcinków przecinających się

Post autor: mdd »

Ser Cubus pisze:wyzanczaj kolejno równania prostych przechodzących przez 2 punkty i sprawdz czy maja pkt przeciecia, następnie sprawdź czy te punkty należą do twojej 'dziedziny' (tzn. czy są na tych prostych)
Tzn. na tych odcinkach? :wink:

Początkowo sobie pomyślałem, że może byłoby warto najpierw sprawdzić czy "przedziały określoności" odcinków zachodzą na siebie, tzn. czy mają część wspólną... po to by już nie liczyć współrzędnych punktu przecięcia prostych wyznaczonych przez odcinki w przypadku gdy część wspólna tych przedziałów jest pusta... ale chyba nie ma sensu rozgałęziać tak algorytmu (?).

Czy ten problem i jego rozwiązanie ma jakieś konkretne zastosowanie praktyczne?
Może da się jakoś wykombinować jakiś szybszy algorytm :)
taktofon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 6 lut 2012, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

[Algorytmy] Znalezienie odcinków przecinających się

Post autor: taktofon »

To da się zrobić tzw. miotłą
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

[Algorytmy] Znalezienie odcinków przecinających się

Post autor: Ser Cubus »

tzn?
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

[Algorytmy] Znalezienie odcinków przecinających się

Post autor: mdd »

Tutaj coś znalazłem:
ODPOWIEDZ