Excel , punkt przeciecia serii ( 6 funkcji liniowych )
Excel , punkt przeciecia serii ( 6 funkcji liniowych )
Ma ktoś pomysł jak znaleść punkt przeciecia 6 funckji liniowych w excelu... potrzebne mi to do wyznaczenia ogniskowej metodą graficzną....mam szesc wartosci x i szesc wartsci y , czyli w sumie tworza 6 funckji liniowych , ale nie umiem znalesc ich wspolnego punktu przeciecia...
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Excel , punkt przeciecia serii ( 6 funkcji liniowych )
Jeżeli wiesz, że wszystkie przecinają się w jednym dokładnie punkcie, to wystarczy znaleźć rozwiązanie równania:
\(\displaystyle{ f_i(x)=f_j(x)}\)
gdzie: \(\displaystyle{ f_k(x)}\) to wzór prostej postaci \(\displaystyle{ f_k(x)=a_kx+b_k}\)
Wyznaczamy z tego współrzędną \(\displaystyle{ x}\) i wstawiamy do którejkolwiek z naszych funkcji. Wtedy uzyskamy współrzędną \(\displaystyle{ y}\).
Punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ P=(x;y)}\) jest szukanym punktem przecięcia
Jeżeli chodzi o Excela , to na podstawie tego co napisałem spróbuj coś zrobić. Ja pomyślę jak to zoptymalizować i wrzucić do Excela.
\(\displaystyle{ f_i(x)=f_j(x)}\)
gdzie: \(\displaystyle{ f_k(x)}\) to wzór prostej postaci \(\displaystyle{ f_k(x)=a_kx+b_k}\)
Wyznaczamy z tego współrzędną \(\displaystyle{ x}\) i wstawiamy do którejkolwiek z naszych funkcji. Wtedy uzyskamy współrzędną \(\displaystyle{ y}\).
Punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ P=(x;y)}\) jest szukanym punktem przecięcia
Jeżeli chodzi o Excela , to na podstawie tego co napisałem spróbuj coś zrobić. Ja pomyślę jak to zoptymalizować i wrzucić do Excela.
Excel , punkt przeciecia serii ( 6 funkcji liniowych )
troszke tego nie rozumiem ale pokombinuje zawsze musze troszke pomyslec , pozniej stwierdzam ze to proste problem jednak w tym ze musialbym to zrobic raczej w excelu ale jesli zrobie tak jak mowisz (dojde do tego ) to i tak bede uratowany , dziekowa