Zdefiniuj klasę służącą do przechowywania danych o zwierzętach: gatunek, wiek i imię. Zdefiniuj potrzebne metody (konstruktory domyślny, inicjujący, kopiujący). Utwórz klasę potomną pies, zawierającą pole do przechowywania rasy i wagi.Dodaj potrzebne metody. Napisz program testujący działanie obiektów zdefiniowanych klas.
Na razie mam tyle:
Kod: Zaznacz cały
//zwierze.h
class zwierze{
public:
std::string imie, gatunek;
int wiek;
zwierze(void);//deklaracja konstruktora domyślnego
zwierze(std::string imie, std::string gatunek, int wiek)
//deklaracja konstruktora inicjującego
zwierze:zwierze(&zwierze)//deklaracja konstruktora kopiującego
};
zwierze::zwierze(std::string imie, std::string gatunek, int wiek)//definicja konstruktora inicjującego
: imie( pikus )//lista inicjalizacyjna
, gatunek( pies )
, wiek( 12 )
{
cout << "Klasa utworzona, wartosci zmiennych: " << endl;
cout << "imie: " << imie << endl;
cout << "gatunek: " << gatunek << endl;
cout << "wiek: " << wiek << endl;
}
class pies:public zwierze{
public:
std::string rasa;
float waga;
pies()//deklaracja konstruktora
};
pies::pies()//definicja konstruktora
: imie( pikus )
, gatunek( pies )
, wiek( 12 )
, rasa (jamnik)
, waga (7)
{
cout << "Klasa utworzona, wartosci zmiennych: " << endl;
cout << "imie: " << imie << endl;
cout << "gatunek: " << gatunek << endl;
cout << "wiek: " << wiek << endl;
cout << "rasa: " << rasa << endl;
cout << "waga: " << waga << endl;
}
void wypisz_U (zwierze);
void wypisz (pies);
Kod: Zaznacz cały
//implementacja.cpp
#include <iostream>
#include "zwierze.h"
void wypisz_U (zwierze spod){
std::cout << "Funkcja ZWIERZE: "<<std::endl;
std::cout << "Imie " << spod.imie <<
std::endl << "Gatunek " << spod.gatunek <<
std::endl << "Wiek " << spod.wiek <<std::endl;
}
void wypisz (pies spod){
std::cout << "Funkcja PIES: "<<std::endl;
std::cout << "Imie " << spod.imie <<
std::endl << "Gatunek " << spod.gatunek <<
std::endl << "Wiek " << spod.wiek <<
std::endl << "Rasa " << spod.rasa <<
std::endl << "Waga " << spod.waga << std::endl;
}
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include "ubranie.h"
int main() {
pies p;
p.imie = "burek";
p.gatunek = "pies";
p.wiek = 10;
p.rasa = "owczarek";
p.waga = 40;
wypisz(p);
wypisz_U(p);
system("pause");
return 0;
}