[C++] Operacje na tablicach

doberman434
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 cze 2013, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

[C++] Operacje na tablicach

Post autor: doberman434 »

Zad. 7 Napisz program który po otrzymanej informacji o wielkości tablicy od użytkownika (n) wpisze do
jej pierwszej kolumny liczby naturalne od 1 do n, do drugiej kwadraty tych liczb natomiast do trzeciej ich
sześciany.
Zad. 8 Napisz program, który do tablicy o wymiarze m (podanym przez użytkownika) wpisze podawane
liczby(wśród których powinna znaleźć się pewna liczba 0.). Następnie zliczy liczbę elementów
niezerowych oraz ich średnią.

Witam oto znowu ja mam kolejną prośbę do was jak wykonać w zadaniu 7 aby w kolumnach wpisywało jak wyżej(wielkość tablicy wiem jak zrobić)

A w zadaniu 8 jak zliczyć liczbę elementów niezerowych oraz ich średnią
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, o 21:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
arcan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 17 gru 2012, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 31 razy

[C++] Operacje na tablicach

Post autor: arcan »

Kod: Zaznacz cały

for(int i=0;i!=n;i++)
{  
   t[0][i]=i+1;
   t[1][i]=(i+1)*(i+1);
   t[2][i]=(i+1)*(i+1)*(i+1);
}
//a w tym ósmym
int ilosc=0,suma=0;
for(int i=0;i!=m;i++)
{
   if(t[i]!=0)
   {
      ilosc++;
      suma+=t[i];
   }
}
double srednia=suma/ilosc;
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

[C++] Operacje na tablicach

Post autor: konrad509 »

W tym pierwszym to odwrotnie:

Kod: Zaznacz cały

t[i][0]=i+1;
itd.
tricum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 cze 2013, o 12:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

[C++] Operacje na tablicach

Post autor: tricum »

Żeby w drugim podpunkcie Średnia ie była liczbą całkowita trzeba którąś część tego równania zmaienić na float albo double

Kod: Zaznacz cały

double srednia=((dobule)suma)/ilosc;
xlolekkx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 cze 2013, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: u siebie

[C++] Operacje na tablicach

Post autor: xlolekkx »

Mam takie same zadania
Tylko ja właśnie nie wiem jak ustalić wielkość tablicy ;/
pomóżcie proszę
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

[C++] Operacje na tablicach

Post autor: konrad509 »

W którym zadaniu? Siódmym?
xlolekkx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 cze 2013, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: u siebie

[C++] Operacje na tablicach

Post autor: xlolekkx »

W 7 i w 8
arcan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 17 gru 2012, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 31 razy

[C++] Operacje na tablicach

Post autor: arcan »

Kod: Zaznacz cały

 int * t;
cin >> n;
t=new int[n];
ODPOWIEDZ