[C] Liczenie elementów ujemnych pod przekątną tablicy

mineralna05

[C] Liczenie elementów ujemnych pod przekątną tablicy

Post autor: mineralna05 »

Hej mam zadanie do zrobienia w języku C i wiem co mam w nim zrobić itd jednak do końca nie wiem jak mam to zapisać w języku C. Bardzo proszę o pomoc.
Zadanie:
Policz ile jest elementów ujemnych pod główną przekątną tablicy
\(\displaystyle{ A=\left\{ a _{ij} \right\}}\) , \(\displaystyle{ i=0,1,2,...,n-1;}\) \(\displaystyle{ j=0,1,2,...,m-1;}\)
Algorytm zapisz w funkcji.

Tablicę mam mieć wprowadzaną z osobnego pliku typu txt. Najpierw czytany jest rozmiar tablicy potem jej elementy. Mniej więcej wiem jak to zebrać do kupy tylko z ten algorytm który by wybierał akurat te elementy pod przekątną macierzy nie wiem jak zapisać. Przekątna tablicy to elementy o indeksach \(\displaystyle{ i=j}\) czyli \(\displaystyle{ a _{11}, a _{22}}\) itd.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2013, o 13:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
pawel_wr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 25 paź 2012, o 04:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Pomógł: 3 razy

[C] Liczenie elementów ujemnych pod przekątną tablicy

Post autor: pawel_wr »

Po odczytaniu z pliku wartości elementów macierzy ,
ten fragment wyznaczy sumę ujemnych elementów
pod przekątną.

Kod: Zaznacz cały


    //  n=rozmiar tablicy , s = suma ujemnych pod przekatna
    
    s=0;
    for(int i=1 ; i<10 ; i++)
    for(int j=0 ; j<(i-1) ; j++)
        if ( (tab[i][j]) <  0 )
             s+=tab[i][j];
  
ODPOWIEDZ