[C++] Sumowanie kolumn macierzy

Majka99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 20 paź 2012, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zgierz
Podziękował: 15 razy

[C++] Sumowanie kolumn macierzy

Post autor: Majka99 »

Chce sobie wysumowac kazda z kolumn mojej macierzy,napisalam program ale ktory dziala tylko dla jednej kolumny,tutaj kod w C++:

Kod: Zaznacz cały

#include<cstdio>
#include<cstdlib>
#include<ctime>
#include<cmath>
using namespace std;
int sumowanie(int tab[3][3])
{
    int suma=0;
    int j=0;



    for(int i=0;i<3;i++)
    {

            suma=suma+tab[i][j];
    }

    return suma;
}

int main()
{  int suma=0;
    int tab[3][3];
    srand(time(0));
for(int i=0;i<3;i++)
{
    for(int j=0;j<3;j++)

        tab[j][i]=rand()%10;

}
for(int i=0;i<3;i++)
{
    for(int j=0;j<3;j++)
        cout<<tab[i][j];
        cout<<endl;
}

 cout<<"Podaj numer kolumny a ja ci ja wysumuje"<<endl;
 int j;
cin>>j;
       cout<<"Suma na :"<<j<<"kolumnie wynosi: "<<sumowanie(tab)<<endl;


    return 0;
}
Jak to uogolnic w mojej funkcji sumowanie by bylo uniwersalne dla kazdej z kolumn ?
Ostatnio zmieniony 31 maja 2013, o 13:55 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Adwin_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 maja 2013, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 3 razy

[C++] Sumowanie kolumn macierzy

Post autor: Adwin_ »

1.Brakuje <iostream> (dla cin,cout)
2.Dodaj do funkcji parametr formalny kolumna (u ciebie j), zmien troche funkcje. Wowczas wywolasz sumowanie(tab,j) (albo lepiej j-1, bo kolumny numerujemy od 0 - wowczas uzytkownik moze wpisac kolumne 1,2,3 ).
Majka99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 20 paź 2012, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zgierz
Podziękował: 15 razy

[C++] Sumowanie kolumn macierzy

Post autor: Majka99 »

Ok,mam,wystarczylo dodac argument w funkcji i smiga,dzieki
ODPOWIEDZ