[C++] Klasa dane pacjenta

studentka ap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 2 sty 2013, o 20:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: słupsk
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

[C++] Klasa dane pacjenta

Post autor: studentka ap »

Napisz klasę dane_pacjenta służącą do przechowywania danych osobowych. Klasa dane_os powinna posiadać prywatne pola imie, nazwisko i adres dostępne wyłącznie za pośrednictwem publicznych metod. Do klasy dane_ pacjenta dopisz metodę wypisz wypisującą przechowywane dane osobowe
Napisz program testujący działanie obiektów zdefiniowanej klasy.Przygotuj listing.

Niedługo mam egzamin a nie wiem jak sie zabrać za to zadanie. od tego zależy czy go zdam, może ktoś mi pomoże? Będę wdzięczna:) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 31 maja 2013, o 12:06 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

[C++] Klasa dane pacjenta

Post autor: dexter90 »

Zacznij od googl-a i hasłem: podstawy programowania obiektowego ( plus paradygmaty ).
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

[C++] Klasa dane pacjenta

Post autor: Ser Cubus »

klasa to typ zdefiniowany użytkownika, jest typem złożonym z innych obiektów

nie wiem o jaki język chodzi, więc napiszę przykład z c++ (w innych jest podobnie)

Kod: Zaznacz cały

class samochod{
public:
int konie_mechaniczne;
double spalanie;

samochód(int a, double b) { 
konie_mechaniczne = a; 
spalanie = b;}
}
obiekt klasy samochód tworzymy tak:

Kod: Zaznacz cały

samochod car(1,2);
do elementów PUBLICZNYCH klasy odwołujemy się tak

Kod: Zaznacz cały

cout << "spalanie: " << car.b;
o co chodzi ze składnikami, które są publiczne a które prywatne?

Kod: Zaznacz cały

class samochod{
private:                       // prywatne
int konie_mechaniczne;
double spalanie;

public:                         //publiczne
samochód(int a, double b) { 
konie_mechaniczne = a; 
spalanie = b;}
}

teraz nie zadziala instrukcja

Kod: Zaznacz cały

cout << "spalanie: " << car.b;
ponieważ ten składnik jest prywatny

do składników prywatnych mają dostęp publiczne składniki, publicznym składnikiem może być funkcja zwracająca składnik prywatny, ale tego Ci już nie napiszę

zauważ, że w ciele klasy jest też funkcja, która nazywa się tak jak nazwa klasy. O co z tym chodzi? google
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

[C++] Klasa dane pacjenta

Post autor: dexter90 »

zauważ, że w ciele klasy jest też funkcja, która nazywa się tak jak nazwa klasy. O co z tym chodzi? google
Gorzej jak trafi na wątek dotyczący PHP-a tam już tak nie ma. Zatem powiem: Konstruktor! jeeee
nie wiem o jaki język chodzi
Oj mistrzu mistrzu
ODPOWIEDZ