[C++] Losowe wartosci tablicy

Majka99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 20 paź 2012, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zgierz
Podziękował: 15 razy

[C++] Losowe wartosci tablicy

Post autor: Majka99 »

Jak nalezy wpisac do prgramu w C++ by losowo wypelnial tablice dwuwymairowa ?wiem jak sie to robi na jednowymiarowej a tutaj juz mam problem ....
Ostatnio zmieniony 31 maja 2013, o 12:07 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

[C++] Losowe wartosci tablicy

Post autor: MichalPWr »

To pokaż jak robisz to dla tablicy jednowymiarowej.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

[C++] Losowe wartosci tablicy

Post autor: Ser Cubus »

tablica dwuwymiarowa to po prostu tablica tablic. Jeżeli potrafisz wypełnić tablicę jedno-wymiarową to z n-wymiarową też sobie poradzisz

Normalnie iterujesz po kazdym elemencie for( int i = 0 ; i < ... ; i++), więc teraz napisz po prostu kod który będzie iterował po każdym elemencie 2 wymiarowej tablicy

wskazówkę już Ci podałem, tablica dwuwymiarowa to tablica tablic jednowymiarowych
pawel_wr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 25 paź 2012, o 04:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Pomógł: 3 razy

[C++] Losowe wartosci tablicy

Post autor: pawel_wr »

Podam schemat wypełnienia tablicy dwuwymiarowej liczbą
wartość;

Kod: Zaznacz cały


    int 
        n=10,
        m=12;
        wartosc
    int 
        tab[n][m];
    
    for(int i=0 ; i<n ; i++)
    for(int j=0 ; j<m ; j++)
        tab[i][j]=wartosc;
 
ODPOWIEDZ