Wzorce, alfabet, najkrótszy tekst

Teano
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 6 lut 2012, o 19:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 93 razy

Wzorce, alfabet, najkrótszy tekst

Post autor: Teano »

Rozważmy alfabet A = {a, b, c} oraz wzorce
\(\displaystyle{ X_{1} = ab}\) i \(\displaystyle{ X_{2} = ba}\) Podać przykład możliwie najkrótszego tekstu Y, w którym wzorzec \(\displaystyle{ X_{1}}\)występuje na co najmniej 3 różnych pozycjach, zaś wzorzec
\(\displaystyle{ X_{2}}\) na 0 pozycjach. Odpowiedź uzasadnić.
Uwaga: pozycje numerujemy od 0 do 1.

Bardzo proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ