[C++] Wczytywanie danych z pliku do tablicy

Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

[C++] Wczytywanie danych z pliku do tablicy

Post autor: Peter Zof »

Witam!

Nie wiem jak napisać program, który dane z pliku tekstowego odczytuje dane i wpisuje jej elementy do tablicy. Pech chciał, że nie może to być string, ponieważ jest on jakby wektorem (jednowymiarowy).
Bardzo proszę o podpowiedzi
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

[C++] Wczytywanie danych z pliku do tablicy

Post autor: bartek118 »

Kod: Zaznacz cały

#include <fstream>
I wczytujesz strumieniami.
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

[C++] Wczytywanie danych z pliku do tablicy

Post autor: Peter Zof »

Mam coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <fstream>
using namespace std;

#define WIDTH 8
#define HEIGHT 5

int main(int argc, const char *argv[])
{
    fstream plik;
    char dane[WIDTH][HEIGHT] = {0};
    plik.open( "plik.txt", ios::in | ios::out );

    if( plik.good() == true )   //sprawdzamy czy mamy dostęp do pliku
    {
        cout << "Uzyskano dostep do pliku!\n";
    } else cout << "Dostep do pliku zostal wzbroniony!\n";

    getline( plik, dane, 'g' );
    
       for(int i=0;i<WIDTH;i++)
       {
           for(int j=0;j<HEIGHT;j++)
           {
               if ( dane[i][j] == 'x' ) cout << "Jest iks!";
           }
       }

  return 0;
}

Jednakże wywala mi błąd w 19 linicje (nie mogę zobaczyć jaki bo mam coś z IDE)...
ODPOWIEDZ