[C] Sumowanie tablicy

zakrecona34
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 15 sty 2013, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

[C] Sumowanie tablicy

Post autor: zakrecona34 »

Heyka. Miałam sporządzić tablicę, którą po wielu przebojach (mam antytalent do informatyki) udało mi się stworzyć. Teraz mam zrobić, żeby wpisane liczby w tablicę się zsumowały.
Pomożcie Bo nie wiem jak. Co muszę jeszcze dopisać do mojego programu?

Kod: Zaznacz cały

#include<stdlib.h>
#include<time.h>
#include <stdio.h>
#include<math.h>
#define n 2
#define m 3
int main (void)
{
int t [n][m];
int i,j;

printf("Podaj elementy tablicy 
");

for(i=0; i<n; i++)
   for(j=0; j<n; j++)
	  scanf("%d", &t[i][j]);
   printf("
");

for(i=0; i<n; i++)
{
    for(j=0; j<n; j++)
	 printf("%d  ", t[i][j]);
	printf("
");
printf("
");

}
return 0;
}
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

[C] Sumowanie tablicy

Post autor: miki999 »

Zadeklaruj zmienną np. int suma=0;.
Następnie możesz stworzyć nową podwójną pętlę identyczną jak obecne i wpisać do niej: suma=suma+t[i][j]; (lub równoważnie suma+=t[i][j];).

Warto zauważyć, że identyczne pętle, które robią w zasadzie różne rzeczy można zwinąć do jednej, np. pętle z Twojego programu można zastąpić:

Kod: Zaznacz cały

for(i=0; i<n; i++){
   for(j=0; j<n; j++){
     scanf("%d", &t[i][j]);    // pobór elementu tablicy
     printf("%d  ", t[i][j]);   // wypisanie na ekran pobranego elementu
   }
    printf("
");
}
PS
dołączyłaś niepotrzebne biblioteki.
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

[C] Sumowanie tablicy

Post autor: MichalPWr »

Poza tym po co te biblioteki??

Kod: Zaznacz cały

#include<stdlib.h>
#include<time.h>
#include<math.h>
Definiujesz tablice jak \(\displaystyle{ \left[ n\right] \times \left[ m\right]}\), a wypełniasz \(\displaystyle{ \left[ n\right] \times \left[ n\right]}\)
Ukryta treść:    
zakrecona34
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 15 sty 2013, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

[C] Sumowanie tablicy

Post autor: zakrecona34 »

Dziekuję za szybką odpowiedz. No cóż, za mądra to z informatyki nie jestem
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ