[Algorytmy] Liczba punktów wspólnych okręgów - funkcja

mistrz23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 18 mar 2013, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

[Algorytmy] Liczba punktów wspólnych okręgów - funkcja

Post autor: mistrz23 »

Użytkownik podaje trzy dodatnie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ r_1, r_2}\) i \(\displaystyle{ x.}\) Zapisz nagłówek funkcji zwracającej ilość punktów
wspólnych okręgów o promieniach \(\displaystyle{ r_1, r_2,}\) jeśli odległość miedzy środkami tych okręgów wynosi \(\displaystyle{ x.}\) Zapisz algorytm
opisujący działanie tej funkcji.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, o 14:07 przez Afish, łącznie zmieniany 6 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
lemoid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 24 maja 2012, o 23:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 30 razy

[Algorytmy] Liczba punktów wspólnych okręgów - funkcja

Post autor: lemoid »

\(\displaystyle{ x<r_{1}+r_{2}}\) dwa punkty wspólne
\(\displaystyle{ x=r_{1}+r_{2}}\) jeden punkt wspólny
\(\displaystyle{ x>r_{1}+r_{2}}\) zero punktów wspólnych
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Algorytmy] Liczba punktów wspólnych okręgów - funkcja

Post autor: Afish »

lemoid, to nie są wszystkie przypadki.
mistrz23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 18 mar 2013, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

[Algorytmy] Liczba punktów wspólnych okręgów - funkcja

Post autor: mistrz23 »

Ale jak napisać nagłówek?
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

[Algorytmy] Liczba punktów wspólnych okręgów - funkcja

Post autor: dexter90 »

Np:

Kod: Zaznacz cały

int Count(Func<T object, bool> expression)

Kod: Zaznacz cały

int AddNumbers(int a, int b)
{
return a+b;
}
mistrz23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 18 mar 2013, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

[Algorytmy] Liczba punktów wspólnych okręgów - funkcja

Post autor: mistrz23 »

chodzi mi o napisanie algorytmu do tego zadania
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

[Algorytmy] Liczba punktów wspólnych okręgów - funkcja

Post autor: dexter90 »

Jelenia nie znajdziesz raczej. Pokaz dedukcję i przełoży się do na C++/C#.
gryxon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 30 gru 2011, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 53 razy

[Algorytmy] Liczba punktów wspólnych okręgów - funkcja

Post autor: gryxon »

Co do algorytmu to dodatkowo:
4. \(\displaystyle{ x=r_{1}-r_{2}}\) - jeden punkt wspólny.
5. \(\displaystyle{ x=0 \ \ \ i \ \ \ \ r_{1}=r_{2}}\) - nieskończenie wiele punktów wspólnych.
6. \(\displaystyle{ x=0 \ \ \ i \ \ \ \ r_{1}\not=r_{2}}\) - 0 punktów wspólnych.
ODPOWIEDZ