[Matlab] Funkcja Jacobiego

maxishine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 6 razy

[Matlab] Funkcja Jacobiego

Post autor: maxishine »

1.Zastosuj funkcję Jacobiego do rowiązania systemów :
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x_{1} -5 x_{2} -x_{3} +=-8 \\
4 x_{1} +x _{2}-x _{3}=13\\
2x _{1} -x _{2} -6x _{3} =-2
\end{cases}}\)


\(\displaystyle{ \begin{cases}
-x _{1} +3x _{2} =1 \\
6x _{1} -2x _{2} =2

\end{cases}}\)

Których rozwiązanie to odpowiednio \(\displaystyle{ x=(2,1,1)}\) i \(\displaystyle{ x=(0.5,0.5)}\)

2.Zmodyfikuj funkcję Jacobiego w taki sposób, że będzie wyświetlany komunikat jeśli iteracja Jacobiego nie bedzie zbieżna.
Uwaga : Komenda matlab y=eig(B) oblicza wartości własne macierzy B.

Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak się za to zabrać.

Metoda Jacobi'ego:

Kod: Zaznacz cały

 function [x,iter]=Jacobi(A,b,x0,M,tol)
n=length(b);
%3 2 1
B=zeros(n,n);
xe=[1 0 1]'
for i=1:n
    
    for j=1:n
        if i~=j
           B(i,j)=-(A(i,j)/A(i,i));
        end
    end
    c(i)=b(i)/A(i,i);
end
B
c

y=eig(B)
radioes=max(abs(y));
if radioes >=1
    disp('Sorry, Jacobi will not converge´')
    x=[];   iter=[];
   return
end
x=x0;
dif=1000;
iter=0;
while abs(dif) > tol && iter <=M
    iter=iter+1;
    xold=x;
    x=B*x+c';
    dif=norm(xold-x);
    ee(iter)=norm(x-xe);
   
    it(iter)=iter;
    
end
plot(it,ee)
end


Kod: Zaznacz cały

A=[4 6 2 ; 6 18 -1.5 ; 2 -1.5 4]
b=[6 4.5 6]

x0=[0 0 0];
M=100;
tol=10.^(-8);

[x,iter]=Jacobi(A,b',x0',M,tol)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, o 11:58 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

[Matlab] Funkcja Jacobiego

Post autor: miodzio1988 »

Funkcji w Matlabie wywołać nie umiesz? Bo tego wymaga zadanie pierwsze
maxishine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 6 razy

[Matlab] Funkcja Jacobiego

Post autor: maxishine »

no właśnie nie umiem-- 10 kwi 2013, o 13:16 --nikt nie pomoże ?
miodzio1988

[Matlab] Funkcja Jacobiego

Post autor: miodzio1988 »

nazwe funkcji wpisujesz z odpowiednimi argumentami. Jaki jest problem?
maxishine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 6 razy

[Matlab] Funkcja Jacobiego

Post autor: maxishine »

ok a zadanie 2 ?
ODPOWIEDZ