[Schematy blokowe] Wyszukiwanie

marcixe12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 17 lis 2012, o 08:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

[Schematy blokowe] Wyszukiwanie

Post autor: marcixe12 »

Witam potrzebuje schematu blokowego do tego zadania i mam mały problem dochodzę do punktu 6,7,8 i nie wiem jak to zrobic jak jest tyle warunków ?



Kod: Zaznacz cały

public static int Wyszukiwanie(int[] Tablica, int x)
{
int i; //Zmienne z algorytmu
int j;
int k;
bool CzyZakończyć; //Zmienna zatrzymująca wyszukiwanie

//Inicjalizacja - punkt 1 metody

i = 0;
j = Tablica.Length - 1;
k = -1;
CzyZakończyć = false;

  do{
  if(Tablica[i] == x) //Punkt 2 metody
  {
  k = i;
  CzyZakończyć = true; //Do punktu 10
   
if(Tablica[j] == x) //Punkt 3 metody
{
k = j;
CzyZakończyć = true; //Do punktu 10
}

if(j - i <= 1) //Punkt 4 metody
{

if(CzyZakończyć == false)
{
k = -1;
CzyZakończyć = true; //Do punktu 10
}
}

if(CzyZakończyć == false) //Punkty 6,7 i 8
{
k = (int)((j - i)/2) + i;

if(Tablica[k] == x) CzyZakończyć = true;
//Punkt 6

if(Tablica[k] < x) i = k; //Punkt 7

if(Tablica[k] > x) j = k; //Punkt 8
}//end if
}

while(CzyZakończyć == false);

return k; //Punkt 10

}//Koniec wyszukiwania (koniec metody
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, o 10:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
ODPOWIEDZ