[C#] Losowe liczby bez powtarzania

marcixe12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 17 lis 2012, o 08:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

[C#] Losowe liczby bez powtarzania

Post autor: marcixe12 »

cześć kodu co zrobić żeby liczby losowe sie nie powtarzały ?

Kod: Zaznacz cały

static void Main(string[] args)
        {
            Console.WriteLine("Nadawnie tablicy elemtów losowych");
            string Zmienna;
            Random Generator;
            int Ileliczb, Szukana, i, indeks, dlugosc;
            int[] Wektor;
            Generator = new Random();
            Console.WriteLine("Podaj liczbę elementów tablicy:");
            Zmienna = Console.ReadLine();
            Ileliczb = Int32.Parse(Zmienna);
 
             Wektor = new int[Ileliczb];
            for (i = 0; i < Wektor.Length; i++)//petla zapelniajaca tablice elemtami
                Wektor[i] = Generator.Next(10);
 
            Array.Sort(Wektor);
            for (i = 0; i < Wektor.Length; i++)//petla zapelniajaca tablice elemtami
                Console.WriteLine(i + ". elemt: " + Wektor[i]);
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2013, o 17:00 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
lemoid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 24 maja 2012, o 23:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 30 razy

[C#] Losowe liczby bez powtarzania

Post autor: lemoid »

Nie znam zbyt dokładnie specyfiki C#, jednak może chodzić o częste pominięcie w generatorach liczb pseudolosowych jakiegoś seed'a, inicjalizator, od którego generator uzależniał by swoje wyniki. Najlepiej funkcja czasowa jak System.DateTime.Now.Millisecond czy podobne
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

[C#] Losowe liczby bez powtarzania

Post autor: dexter90 »

Prosta sprawa, skoro coś się powtórzyło losować dalej. Żadnej filozofii w tym nie ma jak na razie. Napisz metodę, która zwraca elementy typu double i potem badaj czy taki element już istnieje w kolekcji.
marcixe12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 17 lis 2012, o 08:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

[C#] Losowe liczby bez powtarzania

Post autor: marcixe12 »

nie rozumiem mozesz to pokazac na kodzie ?
knrdk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 12 mar 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 7 razy

[C#] Losowe liczby bez powtarzania

Post autor: knrdk »

Poczytaj o HashSet:
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

[C#] Losowe liczby bez powtarzania

Post autor: Borneq »

Proste, cały czas się zmniejsza przedział losowania, przy czym bierzemy liczbę, której indeks wylosujemy

Kod: Zaznacz cały

http://www.algorytm.org/liczby-pseudolosowe/losowanie-bez-powtorzen.html
ODPOWIEDZ