witam,
jaką wersję linuksa polecacie do nauki? Nie miałem nigdy za dużo styczności z tym systemem, a wypadałoby się nauczyć jego obsługi. Nie chcę ubuntu, ani innych ładnie opakowanych dystrybucji tylko czegoś na czym będę się uczył obsługi terminala i zasad działa unixów.
Nie wiem czy to istotne, ale potrafię programować w c++, także jakieś podstawy mam.
I jeszcze jedno, jak dużą partycje przeznaczyć na ten system, czy będzie problem z zaszyfrowaniem go (chcę zaszyfrować wszytkie partycje, oprócz recovery true cryptem, czy linuks będzie się buntował?) oraz czy istotna jest kolejność instalacji systemów? Zamierzam zainstalować windowsa i linuksa na oddzielnych partycjach.
[Linux] Nauka linuksa, od czego zacząć
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
[Linux] Nauka linuksa, od czego zacząć
Arch Linux, Slackware albo Gentoo. Przy czym Linux to nie jest czysty Unix, jeśli chcesz czegoś bardziej pod to, to zainteresuj się którymś z BSD.jaką wersję linuksa polecacie do nauki? Nie miałem nigdy za dużo styczności z tym systemem, a wypadałoby się nauczyć jego obsługi. Nie chcę ubuntu, ani innych ładnie opakowanych dystrybucji tylko czegoś na czym będę się uczył obsługi terminala i zasad działa unixów.
Nie jest.Nie wiem czy to istotne, ale potrafię programować w c++, także jakieś podstawy mam.
Nie powinieneś mieć problemów by zmieścić się w dziesięciu GB, ale w sumie nie ma się co ograniczać. Wyjątkiem będzie Gentoo, tam daj więcej, powiedzmy ze trzydzieści GB.I jeszcze jedno, jak dużą partycje przeznaczyć na ten system
Nie, nie będzie. Bardziej przyjazne użytkownikom dystrybucje mają do tego już wbudowane narzędzia, Ty to będziesz musiał osiągnąć ręcznie, ale nie jest to zbyt trudne.czy będzie problem z zaszyfrowaniem go
Windows przy instalacji nadpisze bootmanagera, więc łatwiej będzie jego zainstalować na początku. Nie jest to konieczne.czy istotna jest kolejność instalacji systemów?
Na tej samej i tak nie zainstalujesz .Zamierzam zainstalować windowsa i linuksa na oddzielnych partycjach.
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
[Linux] Nauka linuksa, od czego zacząć
co do tego ostatniego, to jesteś pewien ;> widziałem kiedyś windowsa odpalonego na linuksie jako 'program' i nie mam tutaj na myśli wine
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
[Linux] Nauka linuksa, od czego zacząć
chyba wybiorę arch linux'a, rozumiem, że to taki debian z mniejszą ilośćią udogodnień? No i czy jako początkujący sobie z tym poradzę?
btw. jaki kompilator do c++ na linuksa poleczasz? obecnie używam VS2012, zależy mi na funkcji debugowania
btw. jaki kompilator do c++ na linuksa poleczasz? obecnie używam VS2012, zależy mi na funkcji debugowania
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
[Linux] Nauka linuksa, od czego zacząć
1. „linuksa”, ew. „linuxa”, ale na pewno nie „linux'a” .
2. Nie, Arch nie ma z Debianem wiele wspólnego.
3. Nie wiem, czy sobie poradzisz. Na pewno jednak Arch ma opisującą wszystko co potrzebujesz (i sporo więcej) w sposób prosty i dokładny.
4. to nie [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Zintegrowane_%C5%9Brodowisko_programistyczne]IDE[/url]. To nie jest także [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Debugger]debugger[/url].
5. Jeśli szukasz kompilatora, to GCC (dokładniej g++ wchodzący w jego skład) jest świetne i właściwie nie ma poważnej konkurencji (no, LLVM powiedzmy). Jeśli IDE, to albo proste i wygodne Geany, albo kombajn-do-wszystkiego Eclipse. Debugger to GDB. Sam z siebie jest tekstowy i równie potężny co trudny w obsłudze, ale każde IDE sobie z nim radzi.
2. Nie, Arch nie ma z Debianem wiele wspólnego.
3. Nie wiem, czy sobie poradzisz. Na pewno jednak Arch ma opisującą wszystko co potrzebujesz (i sporo więcej) w sposób prosty i dokładny.
4. to nie [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Zintegrowane_%C5%9Brodowisko_programistyczne]IDE[/url]. To nie jest także [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Debugger]debugger[/url].
5. Jeśli szukasz kompilatora, to GCC (dokładniej g++ wchodzący w jego skład) jest świetne i właściwie nie ma poważnej konkurencji (no, LLVM powiedzmy). Jeśli IDE, to albo proste i wygodne Geany, albo kombajn-do-wszystkiego Eclipse. Debugger to GDB. Sam z siebie jest tekstowy i równie potężny co trudny w obsłudze, ale każde IDE sobie z nim radzi.