Mam już mętlik w głowie i poproszę o pomoc, który ze sposobów jest prawidłowy?
\(\displaystyle{ B'= 00000000 = 0}\) w D
\(\displaystyle{ B''=01001101= 77}\) w D
\(\displaystyle{ B''+B'= 1011 0010 + 00000000 = 1011 0011}\)
2) W drugim przypadku moje \(\displaystyle{ B''= 00000000= 0}\) w D
\(\displaystyle{ B'=01001101= 77}\) w D
\(\displaystyle{ B''+B'= 11111111+ 01001101}\) czy tak? ale to wychodzi \(\displaystyle{ = 0100 1101}\) ;czyli liczba dodatnia
[Systemy liczbowe] Odejmowanie w bin
[Systemy liczbowe] Odejmowanie w bin
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 18:32 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 31 paź 2012, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 91
- Podziękował: 2 razy
[Systemy liczbowe] Odejmowanie w bin
ja może w ogóle za dużo nie rozumiem ale to co tu napisałeś to już chyba przesada...
o so chosi?
o so chosi?