[PHP] Wyświetlenie wszystkich kombinacji lotto

Suromarek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 mar 2013, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

[PHP] Wyświetlenie wszystkich kombinacji lotto

Post autor: Suromarek »

Wyświetlenie wszystkich możliwych kombinacji zakładów 3 elementowych. Przy czym
- każdy element (1;2;3) musi wystąpić jeden raz w zakładzie np. (1,2,3) nie może (1;2;2)
- element musi wystąpić tylko raz kolejność nie ma znaczenia np. (1,2) i (2,1)

Kod: Zaznacz cały

<?php
$tab1 = array (
3,
8,
11,
12,
14,
15,
16,
17,
26,
28,
29,
30,
34,
37,
38,
39,
40,
42,
43,
51,
52,
54,
56,
58,
59,
63,
66,
67,
68,
72
);

$ilosc = count ($tab1);
$tab2=$tab1;

for($i=0; $i<$ilosc; $i
++)
{
$j=$i+1;
while($j<$ilosc)
{
echo$tab1[$i].','.
$tab2[$j].'<br />';
$j++;
}
}
?>
Ostatnio zmieniony 20 mar 2013, o 22:57 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
ODPOWIEDZ