[C++] Wczytywanie znaków, sprawdzanie wartości

nataliia_16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 maja 2012, o 12:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 4 razy

[C++] Wczytywanie znaków, sprawdzanie wartości

Post autor: nataliia_16 »

Napisz program wczytujący 4 znaki z klawiatury, a następnie sprawdzający czy
występuje wśród nich chociaż jedno powtórzenie (tzn. dwa znaki o tej samej wartości).
Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, o 21:32 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

[C++] Wczytywanie znaków, sprawdzanie wartości

Post autor: rafalpw »

Można stworzyć tablicę i w pętli ją wypełniać elementami wczytywanymi z klawiatury, a potem sprawdzić, czy występują dwie takie same liczby.
PabloRal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 30 wrz 2012, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

[C++] Wczytywanie znaków, sprawdzanie wartości

Post autor: PabloRal »

Myślę, że jest to zadawalające rozwiązanie

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;

int main(){
        string s;
        cin >> s;
        int l = 0;
        for(int i = 0; i <= 3; i++){
                for(int j = i + 1; j <= 3; j++){
                        if(s[i] == s[j]) l++;
                }
        }
        if(l > 0){
                cout << "Występuje co najmniej jedno powtórzenie" << endl; 
        }
        else{
                cout << "Nie ma ani jednego powtórzenia" << endl;
        }
        return 0;
}

ODPOWIEDZ